Grad NOVSKA Službene stranice

U Muzeju Mimara otvorena izložba "Hrvatska kroz oči stranih veleposlanika"

Gradonačelnik Novske Vlado Klasan je u srijedu, 15. ožujka prisustvovao otvorenju izložbe "“Croatia Through the Eyes of the Foreign Ambassadors”, koja je održana u zagrebačkom Muzeju Mimara, povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH. Otvorenju su također nazočili brojni predstavnici diplomatskog zbora, a izložba je organizirana na inicijativu bugarske veleposlanice Tanye Dimitrove i Philippea Bennoita, belgijskog veleposlanika u Hrvatskoj, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te Turističke zajednice Republike Hrvatske.

 

U okviru izložbe bio je otvoren i natječaj na koji je pristiglo 150 fotografija slikanih od strane veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj. Stručni sedmeročlani žiri izabrao je 45 najboljih fotografija, koje će u Muzeju Mimara biti izložene do 23. ožujka. “Hrvatska je zemlja koja vas ne može ostaviti netaknutima i ravnodušnima. Ja ću je sigurno čuvati u svom srcu. Obišla sam cijelu Hrvatsku i nisam mogla prestati fotografirati”, izjavila je  bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova.

Prva nagrada za najbolju fotografiju uručena je poljskom veleposlaniku Nj. E. Maciej Grzegorz Szymanski. Druga nagrada pripala je veleposlaniku Belgije Nj. E. Philippeu Bennoitu, dok je treću nagradu dobio  veleposlanik Španjolske Nj. E. Eduardo Aznar. Prilikom otvorenja je istaknuto kako je cilj izložbe prikazati sve regije Republike Hrvatske kroz objektive stranih veleposlanika u RH, a prezentirana je kao svojevrsni dar diplomatskog zbora Hrvatskoj, povodom obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja.