Grad NOVSKA Službene stranice

U novljanskom kinu održana nagrađivana dramska predstava "Posljednja Freudova seansa"

Novljani su u utorak, 7. veljače imali priliku uživati u još jednoj kazališnoj poslastici. U Gradskom kinu Novska održana je predstava "Posljednja Freudova seansa" nagrađivana drama Marka St. Germaina, koja s njujorških pozornica ne silazi već više od pet godina. Relativno nova predstava kazališta Planet Art jedna je od najgledanijih i najnagrađivanijih predstava protekle sezone, a svakako je i jedna od najboljih koju smo imali prilike pogledati u Novskoj.

Radnja predstave odvija se 1939. dok Europa tone u kaos drugog svjetskog rata, a publika svjedoči neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca 'Kronika iz Narnije' C. S. Lewisa. Ulogu Freuda tumači alfa i omega kazališta Planet Art Marko Torjanac, koji također potpisuje i režiju, a također je zaslužan i za prijevod i scenografiju predstave. Franjo Dijak dočarao je lik mladog sveučilišnog profesora C. S. Lewisa, koji će se tek proslaviti romanesknim serijalom "Kronike iz Narnije". Osim životnih faza, dva aktera dijeli i odnos prema Bogu – dok je Freud gorljivi ateist, Lewis je nedavno preobraćen vjernik. Autor predstave testira vjerovanje i nevjerovanje kroz svijet u kojem živimo, pa se pokazuje da cinik Freud cijeli život živi u monogamiji po pravilima Biblije, dok vjernik Lewis opasno pleše oko njih.

Scenografija Marka Torjanca dobro je dočarala mjesto i vrijeme radnje – raskošnu psihijatrijsku ordinaciju na početku Drugoga svjetskog rata, dok su odijela Đurđe Janeš naglasila eleganciju protagonista. Također, Marko Torjanac je uz pomoć šminke i sjedina vrlo uvjerljivo postaran. Publika svakako nije štedila svoje dlanove, nagrađujući pljeskom izvrsne glumce, koji su dobitnici nagrade "Fabijan Šovagović" i „Glumište pod Murvom". Po završetku predstave je i ovoga puta održano druženje s glumcima u galeriji Pučkog otvorenog učilišta, čemu su prisustvovali i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, te ravnateljica POU-a Valentina Opić.