Grad NOVSKA Službene stranice

U Novskoj održana jedinstvena glazbeno – scenska predstava “Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku”

Braniteljsko – autorski dvojac Damir Markuš i Damir Plavšić su u srijedu, 16. studenog u prepunoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska, održali predstavljanje njihovih knjiga “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i “Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)“. U okviru predstavljanja knjiga upriličena je veličanstvena glazbeno – scenska priredba simboličnog naziva “Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku”.  Ova jedinstvena priredba zainteresirala je veliki broj Novljana, ali i veliki dio pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata – članove USJPDR "RIS" Kutina – podružnice Novska, pripadnike prve gardijske brigade "Tigrovi" i 125. Domobranske pukovnije, UHBDR policije SMŽ – podružnica Novska, te članove HČZ- a Grada Novske, Općina Lipovljani i Jasenovac.

Prvoj hrvatskoj edukativnoj glazbeno – scenskoj predstavi, koju su režirali hrvatski branitelji, nazočili su i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan sa zamjenikom Vedranom Mihaljevićem, županijski vijećnik i vukovarski branitelj Željko Soldo, ravnateljica POU Novska Valentina Opić, te voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić. Predstava je do sada izvedena više od 80 puta, a osim što je izazvala veliku pozornost odraslih, zanimljiva je i mlađim dobnim skupinama. Tako je bilo i u Novskoj, publika je bila raznovrsna, predstavu su gledali novljanski osnovnoškolci i srednjoškolci. Upravo se na tu dobnu skupinu osvrnuo Damir Plavšić, konstatirajući kako na prošloj maturi 40 posto učenika nije znalo što je to Ovčara i gdje se nalazi, te da ih 80 posto ne zna datum pada Vukovara.

"Djeca u školama nedovoljno znaju o Domovinskom ratu, o Bleiburgu, Križnom putu, o jamama i o tome što se događalo nakon ’45. Puno toga se mora promijeniti kako bi školarci dobili konkretna saznanja o zbivanjima u ratnoj Hrvatskoj" – istaknuo je Damir Plavšić. Damir Markuš istaknuo je kako u knjizi opisuje događanja na krvavom Sajmištu, te kako je 58 dragovoljaca HOS-a neustrašivo branilo grad Vukovar i Bogdanovce. Također se nadovezao na riječi Damira Plavšića, dodavši kako smatra da je istina o Domovinskom ratu godinama prešućivana, najčešće nedovoljno ispričana, zaključivši da se knjige o Domovinskom ratu moraju naći u hrvatskim knjižnicama.

U realizaciji ovog projekta sudjelovali su i mlađi i stariji uzrasti KUD-a Šubić, koji su predstavu oplemenili hrvatskom narodnom baštinom. Na gledatelja djeluju i svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, te zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima, a sve to uz prikazivanje filma o obrani Vukovara. Sjetne i neugodne osjećaje zasjenili su članovi KUD-a "Šubić", izvodeći pomno odabrane pjesme koje odišu poštovanjem i zajedništvom Hrvatskog naroda. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Vlado Klasan, koji je istaknuo kako je kao i svi branitelji ponosan na svoj doprinos u Domovinskom ratu, jer su mladima utrli put na kojem mogu baštiniti sve za što su se borili.

"Nije nas vodila samo ljubav prema domovini, nego i krunica oko vrata, odnosno vjera. Sada nam samo treba sloga i jedinstvo koje je tada vladalo, jer samo tako smo jaki" – izjavio je gradonačelnik, te se zahvalio organizatorima zamjeniku gradonačelnika Vedranu Mihaljeviću i KUD-u "Šubić" što su svoje slobodno vrijeme iskoristili za pripremu ove priredbe. Gledatelji i izvođači su zajedno za kraj predstave zagrljeni pjevali pjesmu "Lijepa li si", te su program završili uz poruku da naše mlade moramo što više učiti o događajima iz Domovinskog rata.