Grad NOVSKA Službene stranice

U Novskoj se gradi prvi hrvatski kampus gaming industrije – jedinstven i u ovom dijelu Europe

Kampus za gaming industriju je jedinstven projekt u ovom dijelu Europe. Gradio bi se u Novskoj i pružati će sve mogućnosti budućim studentima kako bi jednog dana bili vrhunski u gaming industriji, industriji koja je stalnom uzlazu i gdje se uložena sredstva višestruko vraćaju.

U velikoj dvorani Poduzetničkog inkubatora PISMO, idejno rješenje Kampusa gaming industrije predstavio je arhitekt Ivica Plavec s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Kampus je kompleks više zgrada, prostirati će se na osam hektara površine, s učeničko studentskim domom za smještaj 250 korisnika, zgradom fakulteta, prostorima za smještaj profesora, prateće sadržaje.

Arena koja dominira prostorom sliči svemirskom letećem objektu i gdje će biti 4000 tisuće mjesta za promatrače i prostor za odvijanje gaming natjecanja.

"Ovakvih projekata nama puno i Kampus u Novskoj predstavlja apsolutnu novost", istaknuo je Plavec.

TONSKI PRILOG: Ivica Plavec
 

Važan trenutak prema hrvatskoj budućnosti i okretanje prema novim nadolazećim industrijama
 



Prema riječima Zvonimira Mikšića, predavača na edukacijama u Poduzetničkom inkubatoru SMŽ PISMO u Novskoj, „Kampus je nadogradnja i proširenje obrazovnog spektra koji se već provodi, koji započinje od vrtića i srednje škole“.

Prva generacija učenika već polazi nastavu za tehničare za razvoj video igara u Sisku, od naredne školske godine i u Srednjoj školi u Novskoj, a provodi se i kroz  programe šestomjesečnih edukacija.

TONSKI PRILOG: Zvonimir Mikšić
 

Od provođenja projekta „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko moslavačkoj županiji“, u uređenoj zgradi uz poticajna sredstva nakon završetka edukacija, u Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska, otvoreno je 33 tvrtke za razvoj vido igara.

Kako je prigodom obilaska zgrade PISMO 1 i 2 rekao, Darko Horvat, ministar gospodarstva, za kreativne industrije u što se ubraja i gaming, osigurati će se veliki dio sredstava od 50 milijuna kuna iz strukturnih fondova Europske unije.

TONSKI PRILOG: Damir Horvat
 


 

Ministar Horvat nakon posjete Novskoj na svojoj Facebook stranici je napisao:

Ovo je još jedan vrlo važan trenutak u fokusiranju hrvatskog gospodarstva prema budućnosti i okretanju prema novim nadolazećim industrijama.

Čestitke Gradu Novska i Sisačko-moslavačkoj županiji koji ovime pokazuju, kako dobra suradnja države i lokalne samouprave može rezultirati uspješnim projektima."

No, najveće čestitke idu direktoru Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije (#SIMORA) Mariu Čelanu, čiji je entuzijazam doveo do toga da ćemo u Hrvatskoj obrazovati mlade tehničare za videoigre, te ih zapošljavati u budućem kampusu, za koji je u Novskoj predstavljen kompletan projekt“.