Grad NOVSKA Službene stranice

U obranu od poplave uključili se spasioci HGSS Stanice Novska, vatrogasci VZG Novske i VZO Jasenovac

U obranu od poplave uključili se spasioci HGSS Stanice Novska, vatrogasci VZG Novske i VZO Jasenovac

Tijekom dopodneva u pomoć obrani od visokog vodostaje rijeke Une u Hrvatsku  Kostajnicu gdje je vodeni val dosegnu kritičnu razinu, uputili su se i vatrogasci VZG Novska.

Prema riječima Davora Štimca, predsjednika VZG Novska, na poziv zapovjednika VZ Sisačko moslavačke županije, u Hrvatsku Kostajnicu kao ispomoć već uključenim braniteljima od poplave  uputilo se i 15 vatrogasaca iz DVD Rajić, Brestača, Bročice, Stara Subocke i Sigetac, s tri vozila i čamcem.

U telefonskom razgovoru, Tomislav Bogojević, pročelnik HGSS Stanice Novska,  je rekao, „u 24 satnom dežurstvu i sudjelovanju u obrani Hrvatske Kostajnice, od ponedjeljak na terenu su i spašavatelji HGSS Stanice Novska, 8 pripadnika Stanice Novska s 3 čamca“.

- Premjestili smo Zapovjedno komunikacijski centar iz Novske, djelujemo u suradnji s ostalim uključenima u obrani od poplave i Stožerom Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj Kostajnici. Prema potrebi uključiti ćemo još spašavatelja, naglasio je pročelnik Bogojević.

Uključili s se i vatrogasci VZO Jasenovac, Danijel Kušan, predsjednik kaže kako su na teren poslali pet vatrogasaca.

Zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, u ponedjeljak je održana izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, kojoj je nazočio Ivo Žinić, župan te Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda. Za danas, utorak 14. svibnja, načelnik Stožera, zamjenik sisačko-moslavačkog župana, Roman Rosavec, ponovno je sazvao Stožer.

- Prognoze nisu dobre, u utorak i srijedu očekujemo još 50 do 100 mm kiše u kontinentalnim dijelovima Hrvatske plus puno kiše u Bosni i Hercegovini, što će dalje utjecati na rast vodostaja Une,  rekao je nakon sjednice Kriznog stožera u Hrvatskoj Kostajnici generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Velika količina vode pritoka i rijeka koje se ulijevaju u rijeku Savu, podižu i vodostaj rijeke Save kod Jasenovca. Vodostaje raste iz sata u sat, približava se vodostaju od 700 cm, kada će biti proglašene redovne mjere obrane od poplave.

U razgovoru načelnica Općine Jasenovac, Marija Mačković, podsjetila je na prošlogodišnje stanje na području jasenovačke Posavine, kada je zabilježen rekordan vodostaj rijeke Save, 928 centimetara  i obranu s vodom rijeke Save i Une koja je u ožujku trajala danima.

Obrana od poplave u kojoj su bili uključeni mještani, vatrogasci, djelatnici Vodoprivrede, Hrvatskih voda i  druge službe kao i pripadnici Hrvatske vojske, još nije zaboravljena, pa se nadati kako će se vrijeme proljepšati, a rast vode rijeka stati.