Grad NOVSKA Službene stranice

U Okučanima održana izložba idejnih Rješenja spomen – obilježja hrvatskim braniteljima poginulima u VRO "Bljesak"

U Mjesnom domu u Okučanima je u utorak, 24. siječnja u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja RH i Općine Okučani, održano otvorenje izložbe idejnih likovnih i urbanističko arhitektonskih krajobraznih rješenja spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulima u VRO "Bljesak". Svečanosti su nazočili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sudionici VRO "Bljesak", uime Ministarstva hrvatskih branitelja Ivanka Bušić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Igor Čižmek, saborski zastupnik Davor Vlaović,župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić, načelnik Općine Okučani Aca Vidaković, te gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan.

Naime, prošle godine bio je raspisan Natječaj za izradu  idejnog likovnog i arhitektonsko–urbanističko–krajobraznog rješenja Spomen obilježja u Okučanima, na kojeg je pristiglo 15 radova, a ocjenjivački sud odabrao je i nagradio 4 rada. "Kristalne kocke vedrine" naziv je prvonagrađenog rada, akademskog kipara Dalibora Stošića, koji je izjavio kako će spomen – obilježje biti izrađeno od reflektirajućeg materijala gdje bi se kaleidoskopski trebala događati  čarolija između tih kocaka, koje simbolično predstavljaju hrvatsku šahovnicu.

"Spomenik će se nalaziti u parku između škole, crkve i općinske uprave. Mislio sam na tu protočnost djece iz škole u školu, ljudi koji će ići u crkvu. Zapravo to bi bilo jedno mjesto okupljanja, jedno nadasve pozitivno i vedro mjesto. Zato smo i zasadili aleju magnolija  koje cvatu 1. svibnja i mislim da će sve zajedno saživiti i biti dostojno obilježje veličanstvene akcije "Bljesak" – istaknuo je autor prvonagrađenog rada akademski kipar Dalibor Stošić. Riječi dobrodošlice uputio je načelnik općine Okučani Aca Vidaković, te župan Danijel Marušić koji je naglasio kako ove aktivnosti doprinose istini i očuvanju digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Izložba je otvorena do 14. veljače, a prema najavama, Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak bit će završeno do 1. svibnja 2018. godine.