Grad NOVSKA Službene stranice

U Paklenici održana Skupština novljanske Udruge antifašističkih boraca i antifašista

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Novska je u srijedu, 29. ožujka održala redovno izvještajnu Skupštinu u Društvenom domu u Paklenici. Skupštini su nazočili gradonačelnik Novske Vlado Klasan, potpredsjednik SAB-a i čelnik Zajednice udruga antifašista SMŽ Milovan Bojčetić, te predstavnici srodnih udruga iz Petrinje, Daruvara, Lipovljana, Garešnice, Pakraca i Lipika. Skupštinom je predsjedao predsjednik Udruge Antun Maruski, a u radno predsjedništvu su pored njega izabrani Emira Islamović i Zdravko Mujagić, dok je za zapisničara izabrana Milka Peulić. "Ova Skupština održava se u vrlo složenom i bremenitom političkom trenutku, kako za Hrvatsku, tako i za Europu i cijeli svijet, jer određene grupacije u posljednje vrijeme zazivaju reviziju Ustava RH s ciljem na preambulu Ustava koja govori da današnja samostalna RH počiva na tekovinama antifašizma" – rekao je predsjednik Udruge Maruski.

"I mi smo članovi antifaštičke asocijacije kao građani Lijepe naše, sudionici svih ovih zbivanja, u proteklih turbulentih 20-ak godina, no moram istaknuti veliku požrtvovnost članova diljem Hrvatske" – rekao je Maruski, te je kao primjer dobre suradnje s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata naveo Istru, Hrvatsko primorje, zagorje i sjevernu Hrvatsku.

Također se ovom prigodom nije mogao ne osvrnuti na svečanost otkrivanja obnovljene spomen ploče u Paklenici, koja je uz prosvjedovanje braniteljskih udruga Grada Novske i Općina Lipovljani i Jasenovac, održana u lipnju prošle godine. "Nakon obnove spomenika u Kozaricama, Krapju, Krivaju, Plesmu, Lipovljanima i šumi Opeke, u suradnji s Mjesnim odborom Paklenica organizirali smo i svečano otkrivanje obnovljenog spomenika u Paklenici" – izjavio je Maruski, koji se ovim putem na potpori u radu zahvalio gradu Novska i gradonačelniku Vladi Klasanu, predsjedniku MO Zdenku Domitroviću i svim građanima Paklenice, odnosno svima koji su pomogli moralno i materijalno. Čestitke na ostvarenim ciljevima, kao i puno uspjeha u daljnjem radu, članovima Udruge zaželjeli su nazočni predstavnici srodnih udruga, kao i potpredsjednik SAB-a i čelnik Zajednice udruga antifašista SMŽ Milovan Bojčetić, te gradonačelnik Novske Vlado Klasan.