Grad NOVSKA Službene stranice

U planu uređenje zgrade bivše škole u Borovcu – postaje agro-tehno inkubator

U ratu devastirana, zapuštena i oštećena zgrada bivše škole u Borovcu prema planu i rekonstrukcijom bi se uredila u agro-tehno inkubator. Kako bi se krenulo u realizaciju bile su potrebna odluka o darivanju objekta. Pravni slijednik zgrade i dvorišta je Osnovna škola Rajić, a kako bi se stekli svi formalni uvjeti za planirano Školski odbor OŠ Rajić na 15. sjednici Školskog odbora održanoj krajem rujna 2019. godine donio je Odluku o darovanju nekretnina Gradu Novska, a sisačko-moslavački župan Odluku je i potvrdio.Agro–tehno inkubator je poduzetnički projekt, za finalnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, preradu voća, povrća i meda.

Projekt bi se financirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA sredstava. Osnovna škola Rajić već je ranije darovala i zgradu Područne škole Jazavica. I ova se zgrada nekadašnje škole ne koristi u obrazovne svrhe još od 1991. godine, a tijekom Domovinskog rata bila je na privremeno okupiranom području, dosta je devastirana, a poslije rata nije obnovljena niti stavljena u funkciju. Iako neuređena, uz skromne radove dijelom su je osposobili i tijekom ljeta koriste izviđači, OI „ Zelena patrola“ Rajić za Međunarodni izviđački kamp „Dupin“.

Uređenje zgrade bilo bi iz sredstava putem natječaja Ureda za udruge vlade Republike Hrvatske, u sklopu Mjere 19., Ulaganja u razvoj društvene infrastrukture u okviru natječaja LAG-a „Zeleni trokut“. Uređenje podrazumijeva uređene spavaonice, multifunkcionalnu dvoranu, kuhinju, urede i sanitarne prostore. Zgrada bi se osim za potrebe izviđača koristila i za aktivnosti mladih Jazavice i susjednih naselja, kao i stanovnicima i udrugama s navedenih područja prilikom odvijanja njihovih redovnih aktivnosti. Uređenjem i stavljanjem u funkciju ove dvije školske zgrade, jedne za potrebe mladih, a druge u gospodarske svrhe, revitalizira se i potiče rast i razvoj udruga, ali i cjelokupne zajednice u ruralnim područjima.