Grad NOVSKA Službene stranice

U Rajčićima obilježena 25. godišnjica pogibije Željka Grgića, pripadnika postrojbe HOS-a "Kobre"

"Za razliku od današnje tišine, prije 25 godina ovdje su odjekivale eksplozije i granate, bilo je hladno, maglovito i tmurno, a naš suborac Željko Grgić je na ovom mjestu položio svoj život braneći Republiku Hrvatsku" – kazao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković, prilikom odavanja počasti poginulom branitelju Željku Grgiću. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjestu pogibije Željka Grgića održano je u nedjelju, 11. prosinca kod spomen obilježja u naselju Rajčići. Obilježavanju su uz rodbinu i suborce prisustvovali gradonačelnici Novske i Popovače Vlado Klasan i Josip Mišković, te general Rudi Stipčić.

Grad Novska svake godine sudjeluje u obilježavanju godišnjice pogibije hrvatskog branitelja Željka Grgića, a novljanska komunalna tvrtka "Novokom" Novska brine se o održavanju spomen obilježja u naselju Rajčići.

Gradonačelnik Vlado Klasan je istaknuo kako je i to jedan od načina da svi zajedno čuvamo uspomenu na našeg poginulog suborca Željka Grgića i prenosimo spomen i istinu o Domovinskom ratu na mlade. "U 86 dana rata oslobodili smo 750 četvornih kilometara naše drage Domovine, u koje je ugrađeno 255 ljudskih života, a jedan od njih je i naš prijatelj Željko Grgić, pripadnik  postrojbe HOS-a "Kobre", koja je ujedno bila integrirana u 1. gbr "Tigrovi" kao izviđačka diverzantska postrojba" – izjavio je general Rudi Stipčić, naglasivši kako su se pripadnici te postrojbe borili jednako kao i svi ostali pripadnici HV-a, bez isticanja posebnih znakova.

Prigodnu molitvu kod spomen obilježja predvodio je župnik Župe sv. Tome apostola u Rajiću Josip Pendžić, koji je prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća također predvodio misno slavlje u crkvi sv. Tome apostola u Rajiću.