Grad NOVSKA Službene stranice

U Vladi RH potpisan Ugovor o dodijeli 1,3 milijuna bespovratnih sredstava za obnovu bivšeg hotela Knopp

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Vladi RH su u četvrtak, 23. ožujka potpisani Ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava iz EU fondova za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te za obnovu kulturne baštine. Za pripremu i provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine potpisani su ugovori vrijedni 18,5 milijuna kuna, od čega je Grad Novska za projekt obnove bivšeg hotela Knopp dobio 1.398.325,00 kn bespovratnih sredstva.

Projektni prijedlog obnove hotela na natječaj je prijavljen pod nazivom „Klaster kulture na temeljima kulturne baštine povijesne jezgre Novske“, a dobivena sredstva veliki su poticaj Gradskoj upravi, koja se nada da će se sljedeće faze obnove proceduralno odvijati malo brže. Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i predstavnici korisnika navedenih ugovora, odnosno uime Grada Novske Ugovor je potpisao gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

"Dolazimo u poziciju da se iz proračunske linije do konkretne realizacije projekta vidi prava svrha i korist EU fondova. To je dobro, korisno i kvalitetno za jedinice lokalne i područne samouprave i druge subjekte i partnere i mislim da će imati pozitivne efekte na podizanje razine zaštite kulturne baštine, ali da će utjecati i na hrvatski turizam" – izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je ovom prigodom čestitao svima koji su sudjelovali na pripremi ovih projekata. Gradonačelnik Novske Vlado Klasan izrazio je nadu da će se već nagodinu 2018. početi s izvedbom radova, zahvalivši se svima koji su doprinijeli razvoju ovog iznimno važnog projekta.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac napomenula je kako je potpisivanje ovih Ugovora za vrijedne radove na kulturnoj baštini od velike važnosti, budući da su projekti osmišljeni u svrhu revitalizacije kulturne baštine, a u konačnici i s ciljem razvoja turizma, gospodarstva i zapošljavanja. Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric kazao je kako se trude poboljšati brzinu i apsorpciju daljnjeg tijeka projekta, te da će ubrzo organizirati edukacijske radionice za korisnike sredstava kako bi što prije počeli provoditi projektne aktivnosti.