Grad NOVSKA Službene stranice

U Zagrebu održan 2. Hrvatsko – britanski gospodarski forum

U Zagrebu održan 2. Hrvatsko – britanski gospodarski forum

Hrvatsko – britanski gospodarski forum pod nazivom „Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja“ održan je u četvrtak, 2. ožujka, u zagrebačkom hotelu Esplanade, a u organizaciji Britanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i britanskog Ministarstva međunarodne trgovine u partnerstvu s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske, Hrvatskom gospodarskom komorom, Britanskim poslovnim centrom u Hrvatskoj i tvrtkom Filipović poslovno savjetovanje d. o. o. Glavna tema foruma je ekonomija doživljaja i njezin utjecaj na gospodarski rast i razvoj, s primjerima dobre prakse iz Velike Britanije i Hrvatske, a cilj foruma je kreiranje poslovne platforme za iskorištavanje potencijala što ih pruža „ekonomija doživljaja“.

Uz britanskog veleposlanika u Hrvatskoj Andrewa Dalgleisha forum je otvorila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar turizma Gari Cappelli. Dvorana hotela Esplanade u Zagrebu bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a među zainteresiranima za temu “Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja”, forumu su prisustvovali i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, te voditeljica Turističko – informativnog centra Milijana Dižep Margetić.

Obraćajući se okupljenima, britanski veleposlanik, Andrew Dalgleish rekao je kako kreativne industrije rastu tri puta brže od ostalih grana ekonomije. "Ekonomija iskustva ili doživljaja nije ništa drugo nego pamtljiv događaj, odlazak u kino, u muzeje ili, primjerice, ono što Hrvati znaju jako dobro raditi, popiti šalicu kave i time iskusiti turistički ili neki drugi proizvod" – naglasio je britanski veleposlanik.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek   govorila je o području kulture i kreativnim industrijama vezanima uz „ekonomiju doživljaja“ kao i o primjerima dobre prakse, te je najavila reviziju Strategije zaštite i ekonomskog vrednovanja kulturne baštine. Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako Hrvatska bilježi stalan rast u dolascima i noćenjima britanskih turista, te da porast bilježe i u prvih nekoliko mjeseci ove godine. Forum je okupio oko 300 predstavnika turizma, kulture, kreativnih industrija iz Hrvatske te Velike Britanije.