Grad NOVSKA Službene stranice

Učenje o vrijednostima Domovinskog rata - spoznaje o borbi za demokraciju i slobodu

U nedjelju, 29. listopada na lokaciji Trokut, kod Spomen obilježja podignutog u spomen na stradale hrvatske branitelje na novljanskoj bojišnici, održati će se komemorativna svečanost. Mnogi će položiti vijence i zapaliti svijeće u znak sjećanja.

Ovih dana, kako bi se upoznali s ratnim događanjima iz tog vremena, mjesta na kojima su hrvatski branitelji iz mnogih gradova sudjelovali u ratnim akcijama obilazili su učenici. Više grupa učenika, iz Velike Ludine, Popovače, kroz projekt „Da se ne zaboravi“, tijekom tjedan obišli su nekadašnju liniju bojišnice, o zbivanjima su im govorili sudionici ratnih događanja, a „sat povijesti“ održan je i na Trokutu, za učenike iz Samobora i Svete Nedelje.

 Udruga 151. samoborske brigade, tri godine za redom organizira edukaciju za učenike završnih razreda osnovnih i prvih srednjih škola iz Samobora i Svete Nedelje, kako je rekao Adolf Paar, ratni zapovjednik brigade, „poučavajući ih o Domovinskom ratu i ratnom putu brigade“ koja se borila na novljanskom području, a njeni pripadnici dali živote u borbama. Pred osamstotinjak učenika je govorio o prvoj  velikih ratnih operacija, u kojoj je od kraja listopada 1991. do završetka godine, oslobođena okupira naselja. 

- Domovinski rat najvažniji je događaj u novijoj hrvatskoj povijesti, a ovakvim edukcijama želi se kod učenika razviti ljubav i poštovanje osobito prema Domovinskom ratu. Jako je važno da djeca dobiju spoznaje o Domovinskom ratu, o borbi za demokraciju i slobodu građana RH i hrvatskog naroda i da su baš na ovakvim mjestima njihovi očevi, članovi obitelji i sugrađani uspjeli izboriti za ljudske vrijednosti koje danas postoje, rekao je Jakša Raguž, povjesničar, a za ratna zbivanja na novljanskoj bojišnici naglasio „ovdje je bilo biti ili ne biti za Republiku Hrvatsku“.

Svaku grupu učenika pozdravili su, a za doprinos svih koji su sudjelovali u obrani Novske, zahvalili su se gradski čelnici, gradonačelnik Marin Piletić, njegovi zamjenici, Marija Kušmiš i Siniša Kesić, kao i Ivica Vulić,  predsjednik Gradsko vijeća Grada Novske, te su s učenicima kod svih Spomen mjesta položili svijeće.