Grad NOVSKA Službene stranice

Uklonjen bor star više od 150 godina

Uklonjen bor star više od 150 godina

Više od 150 godina stablo bora u centru Novske, na samom ulazu u Gradski park, bio je svjedok povijesnih zbivanja u našem gradu. Zasadio ga je, zajedno s drvoredom kestena i borova još u drugoj polovici 19. stoljeća novljanski župnik i ilirac Luka Ilić Oriovčanin. No, tijek vremena učinio je svoje, te su ga u utorak, 22. studenog uklonili djelatnici Novokoma i pripadnici DVD-a Novska.

"Stablo je počelo predstavljati opasnost za prolaznike, prvenstveno za učenike, koji svakodnevno prolaze pokraj bora na putu u Osnovnu Školu. Bio je nagnut, grane su počele padati te je trulež zahvatila unutrašnjost stabla i postojala je mogućnost ne samo da ozlijedi prolaznike, već i da počini materijalnu štetu", rekao je direktor Novokoma Vinko Debeljak.

Time je nastavljen posao uređivanja stabala na gradskim površinama koje djelatnici Novokoma obavljaju posljednjih mjeseci, a radovi su vršeni u Zvonimirovoj i Zagrebačkoj ulici, kako se ne bi ponovio slučaj iz proljeća 2015. godine, kada je urušeno stablo ispred zgrade Ina Naftaplina prouzročilo, na sreću, samo materijalnu štetu, oštetivši parkirani automobil.