Grad NOVSKA Službene stranice

Večer folklora povodom Križeva u Starom Grabovcu

Kud „Kolo“ iz Starog Grabovca djeluje 38 godina, a zadnjih sedam, domaćini su večeri folklora “Križevo u Starom Grabovcu”

Manifestacija koju uspješno organiziraju u povodu blagdana Križeva, ponos je društva i cijelog sela.  „Kolo“ generacijama njeguje izvornu kulturu,  izvode  stilizirani narodni folklor i čuvari su pjesama i plesova novljanskog kraja.

Nakon rata KUD „Kolo“ ponovno je krenulo s radom, obnovili su članstvo i sada imaju pomlađeno društvo, mlade koji nastavljaju čuvati tradiciju.  

Predsjednica, Ana Jugović, podsjeća kako je za rad društvo puno puta nagrađivano na smotrama i susretima u Hrvatskoj i inozemstvu. Priznanje su dobili i prošle godine „za najbolju vokalnu izvedbu“ na „4. susretima čuvara hrvatske etno baštine“, održanim u njemačkom gradu  Filderstatu.

Za ovogodišnje Križevo gosti su im bili, Muška pjevačka grupa KUD-a „Javor“ Jazavica – Roždanik, KUD „Košutarica“ Košutarica, „ Češka beseda“ Konščanica, KUD „Seljačka sloga“ Prekopakra i „Husain“ Husain.

 

Večer folklora otvorio je gradonačelnik Marin Piletić, a uspješan nastavak rada zaželio i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.