Grad NOVSKA Službene stranice

Veleposlanik Ukrajine na otoku Krku održao emotivni oproštajni govor

Prvi veleposlanik koji je posjetio Grad Novsku bio je ukrajinski veleposlanik Njegova Ekscelencija Oleksandr Levchenko, koji je u suradnji s gradonačelnikom Klasanom ostvario temelje buduće suradnje između veleposlanstva i Grada Novske. Šestogodišnji mandat ukrajinskog veleposlanika uskoro ističe, te je veleposlanstvo sukladno tome na otoku Krku u Malinskoj održalo prijam, kojim je ujedno proslavljena i 25. obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ukrajine i Hrvatske. "Srce, dušu sve ću dati, za sreću moje Domovine. Doviđenja do sljedećeg sastanka, do sljedećeg susreta, moja poruka vama je; ja ću se vratiti" – rekao je ukrajinski veleposlanik, koji se poslužio stihovima pjesme "Ne dirajte mi ravnicu" prilikom održavanja svog emotivnog oproštajnog govora. Gradonačelnik je izrazio najdublju zahvalnost Nj. E. Oleksandru Levchenku koji je Novskoj omogućio kontakte s mnogim veleposlanstvima u RH, te je na taj način doprinio promociji Grada Novske u veleposlaničkim krugovima.

Veleposlanik se također svim prisutnim prijateljima Ukrajine zahvalio na dolasku, a na veleposlanikov poziv su se između ostalog odazvali predstavnici diplomatskog zbora na čelu s Njegovom Ekscelencijom, apostolskim nuncijem Alessandrom D'Erricom, počasni konzul Nikola Turčić, predsjednik KHDP Andrija Karafilipović, te gradonačelnik Novske Vlado Klasan. Posebnu zahvalu veleposlanik je uputio svojim suradnicima iz veleposlanstva Ukrajine u RH, rekavši kako se uvijek mogao osloniti na njih prilikom promicanja ukrajinskih vrijednosti u Hrvatskoj, te je naglasio kako su svojim radom uvelike doprinijeli jačanju bilateralnih odnosa. "Ukrajina je početkom prosinca daleke 1991. godine kada Vam je bilo najteže, kao članica Ujedinjenih naroda, prva priznala neovisnost Hrvatske. To je dodatno produbilo prijateljstvo naših naroda. Smatram da čovjek ne može biti uspješan i sretan bez prijatelja, ali i bez podrške obitelji koja je temelj svega" – kazao je ukrajinski veleposlanik.

Zamjenik veleposlanika Yurii Lysenko je Njegovoj Ekscelenciji veleposlaniku Levchenku zahvalio na svemu što su zajednčkim snagama realizirali tijekom njegovog mandata. "Sve ovisi o kaštelanu, dizdaru tvrđave, a u slučaju našeg veleposlanika mogu reći da je bio pun inicijative i od svakoga je znao izvući ono najbolje" – izjavio je zamjenik veleposlanika Yurii Lysenko, koji je govor zaključio stihovima svoje pjesme "Otok Krk". Oproštajni prijam bio je prigoda da se veleposlaniku uruče zaslužena Priznanja i pokloni, što je između ostalih učinio i predsjednik KHDP Andrija Karafilipović. "Prije 25 godina sudjelovao sam u osnivanju Hrvatsko – ukrajinskog društva prijateljstva, a od tada smo uspješno realizirali više od 50 putovanja i mnogobrojnih predavanja diljem naše zemlje" – rekao je Karafilipović, koji je nedavno i u Gradu Novska realizirao otvorenje kineske izložbe slika. Upoznavajući se s kulturom drugog naroda najlakše se možemo povezati s njihovom poviješću, a dio ukrajinske kulture Novljani su imali priliku razgledati u svibnju 2015. godine kada je zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Klasana i veleposlanika Levchenka u GKČ "Ante Jagar" bila postavljena izložba "Biser dnipropetrovske regije".