Grad NOVSKA Službene stranice

Veliko zanimanje javnosti oko najave gradnje kompostane – Održana Javna tribina

Javna tribina o postrojenju za obradu odvojeno prikupljenog biotpada, koje bi se gradilo u Poduzetničkoj zoni Novska, privukla je veliku broj građana u Gradskom kinu.

Ova tema od početaka je pobudila zanimanje,  novljanske ali i šire javnosti, zbog najave izgradnje zajedničke kompostane i prerade novljanskog i biootpada Grada Zagreba. Veliki dio građana svoj stav je iskazao potpisivanjem peticije protiv takvog pogona, tvrdeći kako se radi o „prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji“.

Suočeni s takvim stavovima, gradonačelnik Novske, Marin Piletić i gradska vlast, u namjeri upoznavanja javnosti, kroz rasprave o svim pitanjima vezanim za postrojenje za preradu biorazgradivog otpada, organizirali su javnu tribinu, te će na druge načini pružati sve informacije  kako bi definirali strategiju rješavanja navedenog problema.

Pred gradonačelnikom je veliki posao, na vrijeme i sukladno europskim propisima riješiti problem, preradu vlastitog biootpada što će koštati Grad Novsku ili sa Gradom Zagrebom uči u zajednički projekt. No prije toga uvjeriti građane o neštetnosti pogona za zdravlje i okoliš, korisnosti za Grad Novsku kroz radna mjesta i rentu koju bi plaćao grad Zagreb.

 

Odluka se neće donijeti bez glasa građana

- To vidim kao iznimno koristan pravac, no ovo se tiče svih nas, strahova građana oko naše pitke vode i čistog zraka pa se odluka o gradnji kompostane, pogona za preradu biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska, neće  donijeti bez njihovog glasa. Prije toga želimo ih u potpunosti upoznati s tehnologijama i postupcima prerade, provesti prikupljanje svih podataka, istraživanja i izraditi potrebne studije, ustvrdio je gradonačelnik Marin Piletić.

 

Na javnoj tribini prezentirao je više do sada izgrađenih pogona za preradu biootpda, a u tomu su mu se priključili Marijan Cenger, predsjednika Hrvatske udruge proizvođača bioplina, Mark Lasta, direktora tvrtke ConsultAre iz Vrbovca, Danko Fundurulje, predstavnika Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom te Irena Relić, predstavnica ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

 

Koliko će biti teško uvjeriti građane pokazalo se i kroz postavljena pitanje i raspravu nakon tribine, puno je kontroverzi, neznanja, strahova i unaprijed donesenih stavova.

Da bi se pobliže upoznali s postrojenjima za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, Grad Novska organizira odlazak zainteresiranih u Ljubljanu, posjet jednom od najvećih takvih pogona u ovom dijelu Europe.  

 

Zainteresirani se mogu prijaviti na broj telefona, 044 691 515.