Grad NOVSKA Službene stranice

Vrijedni kolekcionarski predmeti Zbirke Sajko izloženi u galeriji POU Novska povodom obilježavanja "Noći muzeja"

Manifestacija "Noć muzeja" u potpunosti je poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a u Hrvatskoj se obilježava već dvanaestu godinu za redom. Budući da je jedan od ciljeva ove manifestacije ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine, obilježavanju se priključila i obitelj Sajko iz Novske. Muzejska zbirka "Sajko" je svoja vrata povodom "Noći muzeja" otvorila prvi put 2009. zatim je nastavila 2010. godine, no iako je odaziv građana bio velik, zbog skučenog prostora odustali su od održavanja istog.

Dvanaestu "Noć muzeja" obilježila je tema "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo", a obilježavanju ove manifestacije priključilo se i Pučko otvoreno učilište Novska. U galeriji POU-a je u subotu, 28. siječnja održana projekcija starih fotografija koje prikazuju Grad Novsku i Novljane iz 60' i 70' godina prošlog stoljeća uz glazbenu podlogu tih godina.

Ravnateljica POU-a Valentina Opić naglasila je kako je ovaj projekt realiziran u suradnji s novljanskim kolekcionarima Živkom i Željkom Sajkom, kojima se zahvalila na uloženom trudu i ustupljenim eksponatima.

Prema Rješenju Ministarstva kulture njihova Zbirka je jedna od najbogatijih privatnih zbirki u Republici Hrvatskoj, a Željko Sajko također je naglasio kako su 2262 predmeta iz njihove Zbirke od srpnja prošle godine trajno zaštićena kao kulturna dobra.  Od izloženih predmeta kao najatraktivnije naveo je fotoaparat prvog novljanskog fotografa Živka Čevizovića, rođenog u Uštici, koji je 1893. godine završio svoj zanat u Đakovu. Osim projekcije starih fotografija, koja je upotpunjena glazbom iz doba kada su nastale fotografije, u galeriji su izloženi tehnički uređaji za reprodukciju glazbe, te fotoaparati iz prošlog stoljeća.

 

Manifestaciji je nazočio i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, koji se tom prigodom osvrnuo na jedan od najvećih projekata Grada Novske – renoviranje starog hotela "Knopp". Gradonačelnik je izjavio kako je Ministarstvo kulture nedavno odobrilo izradu VI. faze projektne dokumentacije Zavičajnog muzeja, te se obitelji Sajko čiji će predmeti u budućnosti postati stalni postav Zavičajnog muzeja, zahvalio što je u okviru "Noći muzeja" izložila svoje eksponate. Kolekcionar Željko Sajko zahvalio se POU Novska i gradonačelniku što ponovno imaju priliku izložiti predmete iz svoje bogate zbirke, te tako doprinijeti obilježavanju ove manifestacije.