Grad NOVSKA Službene stranice

Započela Opća planinarska škola „Novska 2017.“

U srijedu 04.10.2017. godine u organizaciji Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska započela je Opća planinarska škola „Novska 2017.“.

Otvorenje planinarske škole održano je u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, a uz polaznike škole otvorenju su bili nazočni i gradonačelnik grada Novske, Marin Piletić, član Upravnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza, Edvard Bogović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ Novska, Darija Jež, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Valentina Opić, i velečasni Perica Matanović, te članovi HGSS-a Stanice Novska i brojni članovi Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska.

Plan rada prezentirali su nazočnima voditelj Opće planinarske škole Tomislav Bogojević, pročelnik HGSS-a Stanice Novska i Melita Mihalić, predsjednica PD „Zmajevac“ Novska. Naglašeno je da je u školu upisano 40 polaznika, 33 planinara i planinarki „Zmajevca“ i 7 članova PD „Psunj“ Pakrac, škola će trajati tri mjeseca, a u tom razdoblju planinari će savladati znanja i vještine koje su im potrebne za jednodnevni i višednevni boravak u planinama. Polaznici će pristupiti ispitu u mjesecu prosincu, a svi oni koji ga uspješno polože dobiti će Diplomu Hrvatskog planinarskog saveza o završenoj Općoj planinarskoj školi.

Gost predavač prvog dana Opće planinarske škole bio je Alan Čaplar, autor brojne planinarske literature i glavni urednik časopisa „Hrvatski planinar“, koji je održao uvodno predavanje o povijesti planinarstva i planinarskoj organizaciji.

Predavači Opće planinarske škole „Novska 2017.“ biti će još Tomislav Bogojević (HGSS), Edvard Bogović (PP Lonjsko polje), Dražen Mlinarić (Stanica planinarskih vodiča Slavonije), Dubravko Badalić (HGSS), Marijan Veble (HGSS), Matija Tukera (HGSS) i Mijo Baković (HGSS).

Predavanja se nastavljaju tijekom listopada, studenog i prosinca, terenska nastava započinje već 14.10.2017. godine, a završni ispit planiran je za 20.12.2017. godine.

Financijska potpora za održavanje Opće planinarske škole djelomično je osigurana kandidiranjem Projekta Zajednici sportskih udruga Sisačko-moslavačke županije, tehničku potporu i nastavna sredstva i pomagala osigurava HGSS Stanica Novska, a prostor za održavanje nastave ustupila je Auto škola „Nova“ Novska.