Grad NOVSKA Službene stranice

Zbornik radova o Luki Iliću Oriovčaninu – o njegovom djelovanju u Novskoj i Zapadnoj Slavoniji

Zbornik radova o Luki Iliću Oriovčaninu – o njegovom djelovanju u Novskoj i Zapadnoj Slavoniji

Novljansko akademskog društvo Grada Novske i pododbor Matice hrvatske u Novskoj, predstavili su Zbornik radova o Luki Iliću Oriovčaninu, „Kulturološki, sociološki, politički  religijski učinci djelovanju Luke Ilića Oriovčanina na Novsku i Zapadnu Slavoniju“.

Zbornik sadrži radove istaknutih povjesničara, profesora, akademika, poznavatelja rada i života, jednog od prvaka hrvatskog narodnog preporoda, župnika, koji je ostavio svoj trag u Novskoj, Slavoniji i hrvatskoj kulturi. Znanstveni radovi prvi su put predstavljeni na simpoziju u Novskoj, a o Zborniku i djelu Luke Ilića Oriovčanina, na predstavljanju u Gradskoj vijećnici , govorili su, dr.sc. Jozo Marević, prof. Franjo Horvat i prof. dr. sc. Stipe Botica.

Kako su rekli, Luka Ilić Oriovčanin, smatra se utemeljiteljem hrvatske etnografije, drugih znanstvene disciplina vezanih za narod, numizmatiku, jezikoslovlje, i Zbornik je još jedan doprinos njegovom djelu.

Luka Ilić Oriovčanin zaređen je 1843. godine, bio je kapelan u slavonskim župama, vojni svećenik u Italiji i Madžarskoj, župnik u Mačkovcu i Novskoj, od 1872.godine sve do smrti 1878. godine. Pokopan je na Gradskom groblju u Novskoj. Iza sebe je ostavio vrijedna djela sa slavonskim narodnim pjesmama, običajima i vjerovanjima.

Knjiga, Zbornik radova o Oriovčaninu, tiskana pod pokroviteljstvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potpokroviteljstvom matice Hrvatske.

Novljansko akademsko društvo do sada su održali i znanstveni simpozij „Gjuro Szabo u hrvatskoj kulturi", Gospodarski forum te su tiskali Zbornik radova s temama ovog znanstveno stručnog skupa.