Grad NOVSKA Službene stranice

Zgrada pošte dobila je novu priliku – zamjenom nekretnine započinje se s uređenjem

Zgrada pošte dobila je novu priliku – zamjenom nekretnine započinje se s uređenjem

Jedna od preostalih zgrada koja je nekada bila ponos grada, građena krajem 19. stoljeća obilježila je početak građanske povijesti Novske, sada godinama propada. Zgrada je u funkciji poštanske službe od 1906. godine, a današnji vlasnici, Hrvatski Telekom i Hrvatske pošte, nisu puno poduzeli oko uređenje.

Osim sanacije krovišta nekada bogato ukrašeno pročelje nestaje u prah, a na zidovima je sve manje reljefa i štukatura.

Grad Novska duže vrijeme  pokušava s vlasnicima zgrade pošte postići dogovor oko uređenje i konačno ovih dana kako je objavio Marin Piletić, gradonačelnik, zamjenom nekretnina, zgrada pošte dobiva novu priliku.

- U prostor u vlasništvu Grada, nekadašnji prostor knjižnice, koji je do nedavno koristila županijska agencija SiMoRa i u kojem još radi Razvojna agencija NoRa, njihovim preseljenjem u dio zgrade u kojoj se nalazi Novokom u Potočnoj ulici, uselili bi se uredi pošte,  rekao je gradonačelnik.

Nakon toga zgrada pošte kao kulturno dobro bi se obnovila kroz fondove Europske unije te dobila novu funkciju.

Nedavno je u susjednu zgradu iz 18. stoljeća, nakon njenog uređenja i u njene suvremeno opremljene urede, uselile tvrtke koje se bave razvojem video igara. Kontrasti koji povezuju prošlost i tehnologiju 21. stoljeća, obnovom zgrada čine Novsku ljepšom.