Grad NOVSKA Službene stranice

Pitanja gradonačelniku
Zadnjih mjesec dana
 • 15.02.2017.

  Konačno da se počelo rješavati pitanje hotela,to ruglo u samome centru stvarno je bila sramota našega grada.Konačno se na neki način rješava i pitanje "Trokuta",rješena je i "Kurjakana"odnosno odlagalište smeća.Jezero je dovedeno u stanje kako i odgovara kako nama tako i našim gostima,još samo da se riješi struja.Ja kao građanin našeg grada sam zadovoljan učinjenim.

  Poštovani,

  na projektu rekonstrukcije starog hotela Knopp u zavičajni muzej s koncertnom dvoranom,  sustavno radimo od 2013. godine te smo na tom tragu i otkupili kompletno zemljište na kojem se nalazi ruševina starog hotela u svrhu uređenja imovinsko-pravnih odnosa. Grad Novska je sada vlasnik nekretnine i zemljišta 1/1, a ukoliko sve bude po planu,  2018. godine će biti spremna kompletna projektna i studijska dokumentacija za prijavu projekta na fazu B istog natječaja kojim se dodjeljuju bespovratna sredstva za izgradnju.

   

  Slijedom toga projektni prijedlog „Klaster kulture na temeljima kulturne baštine povijesne jezgre Novske“ koji je prijavljen na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstva za grupu A. – priprema projektne dokumentacije, prošao je svih šest faza postupka dodjele bespovratnih sredstva te je za provedbu istog   za financiranje prihvaćeno 1.398.325,00 kn bespovratnih sredstva.

  Projekt električne energije na jezeru je u fazi izrade projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole koja se odnosi i na vodu, telefon i el. energiju. Nastojimo u što kraćem roku ishoditi sve potrebne suglasnosti za početak radova.

  Prikaži / sakrij odgovor
 • 02.02.2017.

  Poštovani.Prilikom promotivne dodjele pomoći umirovljenicima u kino dvorani zapazih mnoge osobe koje nemaju pravo na pomoć od 100 kuna. Zašto to kažem.Naime u sali je bilo dobar broj ljudi koji su inozemni korisnici mirovine u velikim iznosima a samo manji dio su ostvarili u RH. ili nekoj od sljedbenica bivše države.Na taj način su vam dostavili samo taj dio.Moje pitanje je koje osobe imaju pravo na pomoć.Osobe koje ukupnu mirovinu u RH imaju manju od 1600 kn ili osobe koje imaju cijelokupnu mirovinu iz svih država 1600 kn

  Poštovani,

   

  pravo na pomoć imaju umirovljenici kojima je zbroj svih ostvarenih mirovina (i inozemnih i tuzemnih) manji ili jednak iznosu od 1.600,00 kuna. Ukoliko netko ima zaštitni dodatak na mirovinu i on se pribraja mirovini.

  Imali smo do sada dva slučaja  odustajanja od dodatka na mirovinu iz razloga koje navodite, obzirom da se u rješenju navodi obveza povrata sredstava u slučaju da mirovinska primanja nisu točno iskazana  u dokumentaciji priloženoj uz zahtjev za ostvarivanje prava na  dodatak.

  Ukoliko imate informacija o konkretnim osobama, molimo Vas da nam takve informacije dostavite kako bismo izvršili dodatne provjere o  pravu na ostvarivanje  dodatka, a nadležni Upravni odjel Grada će i nadalje provjeravati točnost i potpunost  podataka iz dokumentacije priložene zahtjevu u nadležnim tijelima koja te podatke vode. 

  Prikaži / sakrij odgovor
 • 01.02.2017.

  MOLIM VAS STA TRREBA DONIJETI OD DOKUMENATA ZA NOVČANU POTPORU OD 100 KUNA MJESĆNO TREĆOJ DOBI? UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM!!!

  Poštovana,

  potrebno je priožiti presliku osobne iskaznice, presliku dokaza o visini i vrsti mirovine (zadnji "odrezak" od mirovine ili obavijest o visini mirovine)  i presliku IBAN-a, tekućeg ili žiro računa. Zahtjev se može dobiti u uredu br. 208 Gradske uprave gdje je i potrebno dostaviti navedenu dokumentaciju.

  Prikaži / sakrij odgovor
 • 31.01.2017.

  Poštovani gradonačelniče, moje pitanje je vezano uz javnu rasvjetu u Novoj Subockoj na glavnoj cesti u smjeru Lipovlčjana. Naime, do posljednje dvije kuće, s lijeve strane kada idete u smjeru Lipovljana javna rasvjeta se nikada u prošlosti nije postavila tj. nije povučena mreža, dok je u Lipovljanima rasvjeta povučena do zadnje kuće. Smatram da je po današnjim standardima rasvjeta jedna od osnovnih infrastruktura i s obzirom da je tamo nogostup - da bi bilo hvale vrijedno postaviti rasvjetu do kraja i da bi žitelji i pješaci, ali i vozači bili zahvalni na tome. Hvala unaprijed!

  Poštovani,

  Grad razmatra mogućnost proširenja javne rasvjeta i na taj dio, no zbog položenih podzemnih kablova električne mreže ( iz razloga postavljenih dalekovoda ), upućen je zahtjev HEP-u za snimanje položaja predmetne podzemne mreže kako bi se moglo izvršiti projektiranje predmetne trase.

  Nakon toga će se moći ocijeniti mogućnost izvedbe predmetnog proširenja.

  Prikaži / sakrij odgovor
 • 31.01.2017.

  Poštovani, s obzirom da se od 01.01.2017. godine smanjuje PDV na odvoz smeća (s 25% na 13%), molim odgovor hoće li se obaviti korekcija iznosa (smanjenje) odvoza smeća na području grada Novske? Napominjem da su neke nama sesjedne općine ali i neki gradovi već donijeli takvu odluku. Zahvaljujem!

  Poštovani,

  smanjenje PDV-a na odvoz komunalnog otpada je zakonska obveza te se o istoj ne donosi posebna odluka već se od navedenog datuma primjenjuje.

  Za naše sugrađane to će biti smanjenje nešto više od 4 kune, a vidljivo će biti na računima koje će korisnici dobiti početkom veljače, a odnositi će  se na mjesec siječanj 2017. godine.

  Prikaži / sakrij odgovor
 • 30.01.2017.

  Poštovani, Molim vas informaciju da li i kada planirate izdvojiti financijska sredstva za otvaranje azila u Novskoj s obzirom da je sve više napuštenih životinja u Novskoj? Zanima me i zbog čega veterinarska inspekcija u gradu Novska ne provodi zakon RH? Konkretno zakon o obaveznom čipiranju pasa? Ukoliko ja navedem 50 kućanstava koja nemaju čipirane pse da li će se u te kuće otići i provjeriti da li postoji čip i da li će se provesti zakon da se te vlasnike novčano kazni sukladno zakonu? Da li je stav gradonačelnika Novske da je jeftinije srediti situaciju šinterajem i ubijanjem pasa i mačaka? Ako je zanima me tko plaća spaljivanje životinja jer se životinje trebaju spaliti kako ne bi došlo do zaraze? Također me zanima čija je obaveza očitati čip kod psa koji se nalazi na lancu u dvorištu kuće, ili u stanu odnosno psa koji ima vlasnika?

  Poštovani,

   

  razumijem Vašu zabrinutost te sam osobno ljubitelj životinja i  posjedujem dva psa.  Kao Grad redovito izdvajamo sredstva i dajemo potporu  rada udruge „Mala šapa“, no trenutno u proračunu nemamo predviđena sredstva za otvaranje azila.

   

  Grad Novska ima ugovor o obavljanju poslova skloništa za životinje i higijeničarske službe sa Veterinarskom stanicom Pakrac d.o.o. koji primaju prijave o napuštenim i izgubljenim životinjama, te iste prevoze i osiguravaju smještaj sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

  Odlukom o uvjetima i načinu držanja pasa, mačaka i drugih životinja kućnih ljubimaca na području Grada Novske propisano je da je dozvoljeno držati psa koji je cijepljen, upisan u upisnik pasa i označen sukladno propisima o veterinarstvu, a zabranjeno je držati neupisanog i neoznačenog psa.

   Navedeni nadzor provodi Veterinarski inspektor gosp. Dalibor Kovačević kao i komunalni redar gosp. Hrvoje Vulić. Što se tiče očitavanja čipa kod upisanih pasa po prijavi navedenih službenih osoba dolaze djelatnici Veterinarske stanice Novska, odnosno djelatnici Skloništa za Životinje Pakrac ukoliko se radi o psu koji se na javnoj površini nalazi bez vlasnika tj. nadzora.

  Ukoliko imate bilo kakvih saznanja o vlasnicima koji posjeduju pse koji nisu upisani u Upisnik pasa, molimo vas da kontaktirate komunalnog redara g. Hrvoja Vulića na broj 098 430 187.

  Prikaži / sakrij odgovor
 • 30.01.2017.

  LP.Molio bi da mi odgovorite da li postoji mogućnost da se odlukom gradske skupštine ili gradonačelnika osobno,umanji iznos koji je predviđen za plaćanje komunalne naknade u procesu legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području grada Novske?Naime ,smatram da se u vrijeme sveopće besparice,može iznaći način za umanjenje navedene naknade(makar i simbolično),ili bar za hrv .branitelje,kojima su tu mogućnost(pogodnost)omogućile i Hrvatske vode.Hvala.

  Poštovani,

  u postupku legalizacije ne obračunava se niti se  plaća komunalna naknada, pa pretpostavljamo da ste mislili na komunalni doprinos koji se obračunava i plaća za financiranje izgradnje i korištenja komunalne infrastrukture  a obveznici su investitori izgradnje.

  Komunalni doprinos je namjenski prihod koji se koristi isključivo za financiranje ulaganja i održavanja komunalne infrastrukture.

  Odlukom o komunalnom doprinosu člankom 12. istog predviđeno je oslobođenje plaćanje komunalnog doprinosa za objekte gospodarske i poljoprivredne namjene.

  Također je predviđena olakšica od 95% za pomoćne građevine te 25% popusta za plaćanje jednokratno u roku 15 dana od dana primitka Rješenja.

  Trenutno nije predviđena izmjena Odluke o komunalnom doprinosu.

  Prikaži / sakrij odgovor