Grad NOVSKA Službene stranice

Turistička ponuda

Razgledi i šetnja Novskom

Barokna župna crkva sv. Luke evanđeliste sagrađena je 1755. na mjestu nekadašnje drvene crkve sv. Demetrija, a župnom crkvom postala je 1789.godine. Zaštićeni je spomenik IV.stupnja i nalazi se u samom centru Novske. Uz vrijedne freske svakako treba razgledati i pomoćne drvene rezbarene oltare.
Župni dvor također je zaštićeni spomenik kulture. Tu su stolovali brojni novljanski župnici, kapelani, đakoni, a uspostvaom Požeške biskupije novljanski dekani. Mnogi novljanski župnici istaknuli se svojim radom poput ilirca i preporoditelja Luka Ilić Oriovčanin, povjesničara i pjesnika Ante Jagara, publiciste Luke Žiljara i brojnih drugih.
Neogotička kapela sv. Josipa na gradskom groblju mauzolej je obitelji Adalberta Knoppa, poznatog novljanskog trgovca, hoteljera, općinskog dužnosnika te pokrovitelja brojnih novljanskih društvenih udruga. Kapela je teško oštećena u Domovinskom ratu, no izvorni izgled ipak joj je vraćen.
Zbirka "Bauer" zbirka je oko tri stotine umjetničkih izložaka amaterskih slikara čitave Hrvatske koja se nalazi se u Srednjoj školi Novska.

Muzej u kući "Zbirka Sajko" privatni je muzej u podrumu strastvenog novljanskog sakupljača Živka Sajka preko puta crkve sv. Luke  na Trgu Luke I.Oriovčanina 5. U zbirci se nalazi više od 1900 izložaka registrirano pri Ministarstvu kulture kao kulturna baština od 7. stoljeća do današnjih dana. Uz prethodnu najavu, gospodin Sajko s užitkom će vas provesti po svome muzeju.

Cjelokupnu šetnju centrom Novske zaokružit ćete ukoliko razgledate Galeriju Pučkog otvorenog učilišta, prostor Glazbene škole i Gradske knjižnice Ante Jagar na Trgu dr. Franje Tuđmana, pročelje zgrade Hrvatske pošte na Trgu Luke I. Oriovčanina, Samostan kćeri milosrđa u Crkvenoj ulici te prošetate dugim novljanskim korzom te najuređenijim županijskim parkom u centru grada.

Nedaleko samog centra Novske možete se uputiti do Novljanskog jezera, omiljenog izletišta Novljana. Ukoliko imate vremena posjetite posavska sela Staru Subocku i Plesmo u kojima je i danas očuvana izvorna seoska drvena arhitektura i koja su zaštićena kao povijesne seoske cjeline, a naleze se neposredno uz Krapje - selo starograditeljske kulture pod zaštitom UNESCO-a. Drvene kuće stare preko sto godina s bogatim rezbarenim ukrasima na pročeljima bude uspomenu na već odavno minula vremena hrvatskog sela.

Lov i ribolov

Lovci su zahtjevni turisti koji spadaju u kategoriju velikih potrošača. Na području Novske ima mnogo šuma bogatih divljačima, a u lovišta pod upravom lovačkih društava česti su gosti brojnih poznatih i strastvenih lovaca Hrvatske, ali i susjednih zemalja.
Jedna od lokacija je dolina Novske, odnosno njezin dio "Jelenja glava".
Najveće lovno područje na ovim prostorima je "Novsko brdo".
Prostire se istočno od Kutine tj. od Subocke do Nove Gradiške, a koncesionar je Lovačko društvo "Jelen" iz Novske.

Nalazi se na prigorskom kraju na obroncima Blatuškog brda tj. na posljednjim zapadnim nastavcima planine Psunj. Teren je brežuljkast i ispresijecan dolinama.
U klimatskom pogledu "Novsko brdo"obiluje šumom prevladava hrast kitnjak i lužnjak, cer, klen, lipa te različito grmlje. Kitnjak, bukva i bor stari su od 80 do120 godina.
Lovište ima ovalni oblik, a što se cesta tiče, one nisu frekventne i prolaze uglavnom rubom pa ne presijecaju lovište. Slaba naseljenost omogućava i mir za divljač u šumi, a sve to povoljno djeluje na povećanje njihovog broja.
Od stalnih vrsta divljči ovdje nalazimo jelena, srnu i divlju svinju, a od sitne divljači tu su zec, fazan i trčka. Osim tih životinja tu se nalaze i sve one divlje životinje koje nalazimo u svakoj šumi kao što su lisica, jazavac, lasice, vrana i dr. Pod lovne životinje spadaju i ptice kao prepelica, golub, patka, divlja guska i dr.
Od lovno-tehničkih i lovno-gospodarskih objekata u ovom lovištu nalazimo lovačku kuću, čeke, skloništa, hranilišta i slične objekte.
Sva divljač uzgojena je metodom prirodnog uzgoja bez posebnih zahvata i primjena tehnologije intenzivnog uzgoja.
Osim ovog lovišta, na području Novske postoji još nekoliko manjih, od kojih su "Muratovica" i "Opeka" najznačajnija, no u njima prevladava sitna divljač kao što su fazani.
Na području Novske postoji nekoliko rijeka pogodnih za ribolov poput rijeke Strug, jezera Bajer čiji je koncesionar ŠRD KARAS. Vode su čiste i održavane što znači da imaju i dosta riba (šaran, som, babuška i druge slatkovodne ribe). Društvo volonterskim radom uređuju površina oko vode, a organizator je tijekom cijele godine različitih turističkih sadržaja poput šaranskog kupa, ulova ribe udicom na plovak, škole preživljavanja u prirodi i druge.

Mogućnost izletničkog turizma

Neposredna blizina Parka prirode "Lonjsko polje" čiji sastavni dijelovi inkorporirani u lokalitet grada Novske su Mokro polje i Trstika. I ovdje ima raznih vrsta životinja u jako velikom broju, od sisavaca, preko vodozemaca do ptica.
Po gustoći ptica nizinske poplavne šume spadaju u najgušće naseljene biotope u Europi.
Najpoznatiji predstavnik ovog područja je bijela roda. Osim nje tu su još i djetlovi, žune, muharice. Ovdje se nalaze i rijetke vrste ptica poput žličarke i štekavca.
Sivu čaplju, stalni stanovnik ovih krajeva, bila je zaštitni znak Novske i nalazila se se na prvom novljanskom grbu.

Novljanski ogrc - Viviparus novskaensis Penecke

Novljanski ogrc, izumrla vrsta Viviparus, kao paludinska naslaga, nazvana prema svom nalazištu Novska, okamina je puža koji je živio u vodama Panonskog mora na ovom području i danas je jedan od simbola grada Novske.
U pliocenskom razdoblju prije 5,6 milijuna godina pa do pleistocena (1,5 milijuna godina) na području Slavonije živjeli su, a potom se taložili puževi, školjkaši i mnogobrojne vrste roda Viviparus.
Fosilne ostatke i danas nalazimo gotovo na svakom koraku u gradu Novska i njenom okružju.
Novljanskog ogrca i Unio novskaensis (nova vrsta školjkaša nazvana također prema nalazištu u Novskoj) imenovao je i prvi opisao Karl. A Penecke 1886. godine.
Specifična fauna tog doba ostavila je još jednu podvrstu, čije je nalazište Novska (Bukovica), a Wilhelm Wenz (1929/1930) tom pužu dao je službeni naziv prema Novskoj - Melanopsis constricta novskaensis Wenz.

Tradicijski novljanski proizvodi i folklor novljanskog kraja

Uspomenu na Novsku možete dodatno upotpuniti nekim od tradicionalnih i izvornih novljanskih proizvoda. U ponudi su od raznih suvenira do vrsnih delicija domaćih majstora.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hac nudi izvrsno kupinovo vino, enoteka Tomac proizvodi vinske sorte frankovku, škrlet i graševina.
Minijaturna drvena posavska kućica izvorni je suvenir Željka Mihaljević, Pčelarstvo "Jakubek" proizvodi najrazličitije medne proizvode, Mijo Vojković izrađuje posavski ribarski suvenir, a Tkalački obrt "LAN", bavi se izradom tkanina na tradicijski način iz prirodnih materijala (lan, pamuk i vuna). Radi replike dijelova narodnih nošnji prema originalnim predlošcima iz muzejskih zbirki , starim dokumentiranim fotografijama i krojevima koje izrađuju za muzejske zbirke i kulturno-umjetnička društva u Hrvatskoj i šire. Izrađuju i platna za narodne nošnje, suvenire poput lanenog peškira novljanskog kraja s kojim se predstavlja na raznim "eko-etno" izložbama i manifestacijama diljem Hrvatske, a koji se odlikuje zavičajnim tradicijskim ornamentnim motivima. Za svoj rad ostvarili su mnoga priznanja i zahvalnice te im je dodijeljen Znak tradicijskog obrta.
 Udruga žena "Iskra"   bavi se tradicionalnim tkanjem etno motiva Slavonije te unikatnih proizvoda.
Najukusniji novljanski suveniri i pokloni zasigurno su novljanski kulen nagrađivanih proizvođača: obitelj Suknjajić, Perošević, Gašparović, dok je Zadruga Graničar proizvela jednu od najboljih slavonskih rakija - domaću šljivovicu.
Novljanske manifestacije

LUKOVO U NOVSKOJ – manifestacija je koja se organizira povodom Dana grada i blagdana zaštitnika Novske sv. Luke Evanđelista od 10. do 18. listopada. Uz brojna kulturna i športska događanja održava se tradicionalna smotra folklora brojnih KUD-ova, prezentacija starih zanata, novljanske gastro ponude, koncerti, izložbe, kazališne predstave, vatromet, turistički vlakić za najmlađe...

LJETO U NOVSKOJ – Danom državnosti 25. lipnja započinje Ljeto u Novskoj biciklijadom iz centra Novske do Novljanskog jezera. Većina događanja odvija se na Novljanskom jezeru gdje se uz različite sportske i ostale aktivnosti održavaju brojni koncerti, zabave, natjecanja itd. Ljeto u Novskoj završava modnom ravijom novljanskih, ali i priznatih hrvatskih modnih dizajnera etno odjeće.

VOJNO-REDARSTVENA OPERACIJA BLJESAK -  1. svibnja svake godine obilježava se i spomen na ovu veličanstvenu oslobodilačku operaciju Domovinskog rata kojom je oslobođen sav okupirani teritorij grada Novske. Uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća i domjenak za sve građane i ovom prigodom organiziraju se brojna sportska natjecanja.

ULJEPŠAJMO SVOJ GRAD – LIJEPI GRADE MOJ – akcija je ovo koja se provodi svake godine od 1995. Turistička zajednica Grada Novske obilazi, ocjenjuje i nagrađuje najljepše okućnice, balkone, parkove i time pridonosi razvoju uređenosti našeg grada. Razultat toga je i dodjela Zelenog cvijeta Gradu Novskoj za najuređenije mjesto do 20 000 stanovnika kontinentalne Hrvatske već nekoliko godina zaredom.

Smještaj:

1.Prenoćište "PALUDINA", vl. Kamber Osmani,
Kralja Tomislava 1, Novska
Tel:  +385 044/600-137
mobilni:  +385 098/195-58-59
DVIJE SOBE, 4 ležaja

2. EKOETNO SELO STRUG
Obrt za seoski turizam
Plesmo 26,
Vl. Željko Mlinarević
Tel: 611-212, mob: 099/299-2231
e-mail: info@ekoetno-selo-strug.hr
SEDAM SOBA I APARTMAN "ZORA"
19 KREVETA - TRI ZVJEZDICE
U sklopu je ugostiteljski objekt Krčma "Kod Joze"
(priprema i posluživanje hladnih i toplih izvornih
posavskih jela i moslavačkih vina)
www.ekoetno-selo-strug.hr

3."BABIĆ,
Kralja Tomislava 201, Novska,
Tel:  +385 044/601-756
fax:  +385 044/601-757
14 osnovnih i 7 pomoćnih.
www.prenociste-restoran-babic.hr
mario@prenociste-restoran-babic.hr

INFORMACIJE I  PROMIDŽBENI MATERIJALI:

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
Ulica kralja Tomislava 2
44 330 Novska
Tel./fax : +385 044/601-305
Mobilni:  +385 091/505-36-44
E-mail : tzg-novske@sk.t-com.hr
Marin Piletić, prof., predsjednik Turističke zajednice Grada Novske