Grad NOVSKA Službene stranice

Domovinski rat

Godine 1990., nakon 45 godina komunističke vladavine, održani su prvi demokratski izbori.

Nakon prvih demokratskih izbora u Novskoj, na kojima su se građani Općine Novska, kao i građani cijele Republike Hrvatske odlučili za demokraciju, 18. svibnja 1990. godine održana je konstituirajuća sjednica Skupštine općine Novska u iznimno teškim uvjetima, jer je istoga dana, za vrijeme održavanja navedene konstituirajuće sjednice, pripadnici JNA, demonstrirali su silu na način da su oko zgrade vijećnice rasporedili svoje snage, a iz Ureda teritorijalne obrane otuđili su svo naoružanje koje je pripadalo općini Novska.

Već podizanjem prvih barikada u Kninu, 17. kolovoza 1990. godine, te terorističkim akcijama na Plitvičkim jezerima, u Borovu Selu i Pakracu, i u Novskoj se osjećala ratna psihoza.

Od 28. lipnja 1991. godine u Novskoj se osniva 1. samostalna satnija Zbora narodne garde.

Početak agresije na područje Općine Novska dogodio se 19. kolovoza 1991. kada su jedinice tzv. JNA okupirale sela Rajić i Borovac.

Od tog perioda pa sve do 6. listopada 1991. JNA je okupirala 60% područja Općine Novska, i počinila neviđene zločine i ogromne materijalne štete.

Jedan od najtežih i najkrvavijih ratnih dana na novljanskom području bio je 18. listopada 1991. godine.

Artiljerija agresorske vojske i četnici od ranih jutarnjih sati bombardiraju Novsku i njezine branitelje u Starom Grabovcu. Tijekom artiljerijskog napada razoreno je dosta stambenih objekata , a zapaljen je i pogon finalizacije u DI Trokutu.

1. svibnja 1995. godine započela je vojno-redarstvenom akcija "Bljesak“.

Akcijom “Bljesak”, u kratkom vremenskom roku, oslobođeno je cijelo područje Zapadne Slavonije pa tako i područje našeg grada.

U vrijeme ratnih djelovanja i agresije na području grada Novske, od 1991. do 1995. godine živote na oltar Domovine položilo je  314 hrvatskih branitelja, od toga 96 branitelja koji su prije rata živjeli na području općine Novska, a zarobljen, ranjavan ili ozlijeđen je 241 branitelj.

Isto tako živote je izgubilo i 17 civila, a 46 civila je ranjeno.

U znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu, u gradskom parku podignut je spomenik.