Grad NOVSKA Službene stranice

Državna geodetska uprava u Lonjskom polju predstavila projekt evidentiranja katastarskih čestica unutar nacionalnih parkova i parkova prirode

Državna geodetska uprava u Lonjskom polju predstavila projekt evidentiranja katastarskih čestica unutar nacionalnih parkova i parkova prirode

Državna geodetska uprava je u Krapju održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata. Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u službenim registrima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Ujedno će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

"Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode. „Park prirode Lonjsko polje je po mnogo čemu jedinstveno područje ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Ovo je jedno od najvećih i najočuvanijih poplavnih područja Europe. Lonjsko polje je također i jedno od posljednjih područja EU-a gdje je očuvano tradicijsko, zajedničko pašarenje, a možemo se pohvaliti i prvim selom roda u Europi. Također, naše drvene kuće u selu Krapju imaju status graditeljske baštine. I u sklopu ovog projekta cilj nam je što više educirati i informirati vlasnike nekretnina i sve naše posjetitelje o iznimnim prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja", izjavila je ravnateljica PP Lonjsko polje, Marija Kušmiš.

Javna tribina u PP Lonjsko polje je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 12. svibnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

"Kada je riječ o privatnim vlasnicima i njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenih područja treba naglasiti pravne elemente koji mogu biti od velike koristi svima koji posjeduju nekretnine na tom području. Primjerice, izvlaštenje i pravo na naknadu štete su detaljno pojašnjeni na javnoj tribini, a dostupni su i na mrežnim stranicama projekta", izjavila je voditeljica Odjela katastarskih izmjera u Državnoj geodetskoj upravi, Mihajla Liker Božičević.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.