Grad NOVSKA Službene stranice

Broj rođene djece porastao za 33% u zadnje četiri godine

Broj rođene djece porastao za 33% u zadnje četiri godine

Prema novim informacijama, od 2018. godine do kraja prošle godine, broj rođene djece na području Grada Novske i okolnih mjesta porastao je za 33%. Broj rođenih u tom razdoblju se podignuo sa stotinu i devet na čak stotinu i četrdeset pet, premda se mora naglasiti kako ovi brojevi uključuju i Lipovljane i Jasenovac. Svake godine brojka se konzistentno povećavala za oko 10%, što pokazuje stabilan trend rasta.

Povećanje broja rođene djece primjetili su i neki građani, koji nazivaju ovaj pozitivan trend nadimkom “Baby boom“, referirajući se na poznati američki fenomen pedesetih godina. No povećanu količinu upisa u vrtiće primjetila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Ljerka Vidaković. “Iduće školske godine, dakle na jesen, broj će djece doseći čak tristo dvadeset i pet, što je za 20% iznad naših optimalnih kapaciteta.

Zbog povećane potražnje za upisima, dvadeset šestero djece nije se uspjelo upisati. Prednost su morala dobiti djeca kojima oba roditelja rade. “Zajedno s Gradom Novska, radimo sve kako bismo i toj djeci osigurali smještaj, budući da svako dijete ima pravo na vrtić. Priprema se i projekt za izgradnju nove izdvojene organizacijske jedinice, koja bi imala 6 odgojnih skupina” objasnila je ravnateljica Vidaković. “Suradnja s Gradom je dobra, nova gradonačelnica ima puno razumijevanja i radi na tome kako bi se svima osigurao smještaj.

Podsjetimo da je Grad Novska prošle godine uspješno ostvario obnovu i proširenje kuhinje u Dječjem vrtiću Radost, vrijednu milijun i pol kuna, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade i Ministarstvom regionalnog razvoja. “Ovime, uspješno je ostvarena još jedna velika investicija u Novskoj” tom je prilikom poručio tadašnji gradonačelnik, Marin Piletić. Prošireni kapaciteti kuhinje omogućili su pripremu preko tristo obroka na dan.