Grad NOVSKA Službene stranice

Održano predavanje - Uklonimo azbestne krovove u Novskoj -

Održano predavanje - Uklonimo azbestne krovove u Novskoj - "Moja Novska bez azbesta"

Azbestni krovovi i fasade imaju za posljedicu obolijevanje od karcinoma pluća. Mnogi krovovi u Novskoj prekriveni su azbestnim pločama koje je potrebno ukloniti stoga je bio i veliki interes građana za predavanje koje je održano u petak, 16. prosinca u velikoj vijećnici u organizaciji Grada Novske i Udruge "Moj otok"-Punat.

Nazočne na predavanju pozdravila je pročelnica za gospodarstvo Grada Novske Eva Đurić, a predavanje je održao Nenad Maljković, predsjednik Udruge "Moj otok"-Punat. Na predavanju je Nenad Maljković istaknuo koja je prednost udruživanja: smanjuje se cijena nabave i rada, stvara se mogućnost za dobivanje sredstava od jedinica lokalne samouprave, osigurava se pravilno zbrinjavanje tog ekološki opasnog otpada, uz poticaj sponzora, pridonosi se očuvanju okoliša te pridonosi očuvanju zdravlja (uklanja se izvor malignih oboljenja) i stvara ljepši ugođaj, a Novsku se pretvara u poželjniju turističku destinaciju- istaknuo je Maljković.

Svi korisnici građevina u kojima se nalazi azbest trebaju najkasnije do 1. svibnja 2017. godine na OBRASCU dostaviti podatke o dotičnim lokacijama kako bi Grad Novska, sukladno Zakonu, sudjelovao u sustavu sakupljanja azbestnog otpada.

Među mnogobrojnim građanima koji su slušali predavanje nazočio je i direktor NOVOKOM-a Vinko Debeljak kako bi se upoznao s načinom zbrinjavanja azbestnih ploča s kuća i gospodarskih zgrada  na području Novske sa ciljem zaštite okoliša od onečišćenja opasnim tvarima koje su sastavni dio azbestnih ploča.