Grad NOVSKA Službene stranice

Sjećanje na prve poginule hrvatske branitelje prvog voda 62. samostalnog-bataljuna ZNG-a Novska

Sjećanje na prve poginule hrvatske branitelje prvog voda 62. samostalnog-bataljuna ZNG-a Novska

Predstavnici Odbora za hrvatske branitelje Grada Novske, u suradnji s predstavnicima Grada Novske i predstavnicima Mjesnog odbora Rajić organizirali polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod križa iznad Rajića, podignutog u spomen prvim žrtvama u Domovinskom ratu s područja bivše općine Novska.

U tenkovskom napadu na položaje hrvatskih branitelja iznad naselja Rajić 7. rujna 1991. godine, kojeg su počinili srpski pobunjenici i JNA, poginuli su prvi hrvatski branitelji Prvog voda 62. samostalnog bataljuna ZNG-a Novska. Trojica bojovnika, Željko Jakubek iz Starog Grabovca, Željko Nikić iz Rajića i Marijan Jugović iz Tanca poginuli su u tom zločinačkom napadu, a još osmorica branitelja teško su ranjena. 

Napad na položaje započeo je oko 11 sati a poginuli i ranjeni izvlačeni su sa napadnutog položaja do popodnevnih sati. Otvoreni napad pobunjenika i srpske Armije značio je početak oružane agresije na cijelo novljansko područje.

Noć i jutro 7. rujna proteklo je mirno. Policija je zabilježila tek pojedinačanu i rafalnu pucnjavu na sjevernoj strani Novske. U 10.30 sati "iznenada i bez razloga" iz Donjeg Rajića otvorena je vatra iz oklopnih vozila i minobacača. "Vatra je bila uperena u pravcu Gornjih Rajića odnosno snaga ZNG-a i MUP-a koji su držali reon da se vojne i četničke formacije ne prebacuju dalje iz Donjih Rajića prema Novskoj", opis je napada iz pera zapovjednika Policijske stanice Novska.

U napadu su poginuli Marijan Jugović iz Tanca i Željko Jakubek iz Starog Grabovca, oba iz 62. samostalnog bataljuna te policajac Željko Nikić iz Gornjeg Rajića. 
Prema podacima Policijske stanice Novska ranjeni su pripadnici pričuvnog sastava ZNG-a: Vinko Kovačević, Nedjeljko Gavranović, Marko Klasan, Marijan Melnik, Krešo Lajh te policajac Marijan Magić, svi iz općine Novske. Prema podacima Doma zdravlja Novska od 10. rujna 1991. pored navedenih ranjeni su još Martin Pavlović, Josip Klarić i Josip Ivezić. 

Po podacima Ureda za obranu Novska tog dana su ranjeni: Nedeljko Gavranović, Marko Klasan, Marijan Melnik, Krešo Lajh i Martin Pavlović, a ozlijeđeni su: Vinko Kovačević i Stipa Vulić. Marijan Magić, Josip Klarić i Josip Ivezić ne nalaze se niti na jednoj službenoj evidenciji u Novskoj.

Sat i pol vremena JNA je tenkovskom vatrom sprječavala izvlačenje ranjenika. Osim žrtava u napadu bilo je i materijalne štete, oštećeno je nekoliko krovova na kućama.