Grad NOVSKA Službene stranice

U Katoličkoj školi u Novskoj održano predavanje o važnosti medijske pismenosti djece i roditelja

U Katoličkoj školi u Novskoj održano predavanje o važnosti medijske pismenosti djece i roditelja

U Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj održana je radionica za učenike drugoga i trećega razreda o medijskoj pismenosti, a nakon toga predavanje za roditelje na istu temu. Spomenuta radionica i predavanje održani su u sklopu školskog projekta „KOŠUN za sretnu obitelj 2“ čija je provedba sufinancirana sredstvima Zaklade „Hrvatska za djecu“. Radionicu i predavanje održali su komunikolog dr. sc. Zdravko Kedžo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku i prof. Dunja Lakuš, fonetičarka na RTL Televiziji. 

U radionici s djecom, predavači su skrenuli pozornost učenicima na pravilnu upotrebu medijskih sredstava. Na poseban način govorili su o tome kako prepoznati koje su lažne, a koje istinite vijesti koje se pojavljuju u medijima te su, potom, analizirali određene elemente crtanog filma o profesoru Baltazaru, na temelju čega su poučili učenike kako ne postoji čudesni napitak po kojem se širi dobrota u svijetu, nego ona ovisi o tome želi li čovjek u svojoj slobodi činiti dobro. U drugom dijelu radionice učenici su se upoznali s pripremom i realizacijom televizijske i radijske emisije, saznali su što se sve događa u pozadini TV kamera u snimanju emisije te su, potom, sami sudjelovali u nekoliko vježbi pred TV kamerom.

Na početku predavanja za roditelje, ravnatelj Krunoslav Juraković pozdravio je sve nazočne kazavši da se u Katoličkoj školi radionicama i predavanjima na temu medijske pismenosti želi razmišljati o stvarnostima koje okružuju čovjeka, a među njima su i razni mediji. Kazao je da se ovakvim predavanjima nastoji bolje razumjeti utjecaj medijskoga svijeta na čovjeka, a napose na djecu i mlade te o načinima kako odgojiti djecu za ispravnu upotrebu medijskih sredstava. Predavačica Lakuš, u svom izlaganju, osvrnula se na radionicu koja je održana s učenicima govoreći da je ugodno iznenađena njihovom iskrenošću kojom su joj posvjedočili da im upotreba raznih medija nije strana stvar. Naglasila je roditeljima, također, određene poteškoće koje bi se mogle pojaviti kod njihove djece ako se ne budu interesirali o tome kako im djeca koriste medije, Internet i društvene mreže. Kazala je da je ugodno iznenađena spremnošću učenika koji su pokazali da se i pred TV kamerom znaju brzo snaći. 

U predavanju, profesor Kedžo progovorio je roditeljima o „zabranjenim“ sadržajima u medijima i kako se oni određuju. Kazao im je da se u današnjem životu svakodnevno može susresti određeni oblik nasilja u medijima te je naglasio načine kako zaštiti djecu od takvog nasilja, napose u pojedinim filmskim žanrovima, crtanim filmovima i multimedijskim igrama. Isto tako, predavači su naveli rezultate novog istraživanja provedenog među studenticama u Hrvatskoj gdje je uočeno da više od 90 posto djevojaka smatra da svoj izgled poistovjećuju s izgledom modela prikazanih u medijima, a više od 89 posto njih smatra da im mediji nameću sliku idealnog tijela. Također su istaknuli da je gotovo 50 posto ispitanih studentica ljubomorno na „ženu iz medija“, a 61 posto njih je, nakon čitanja takvih članaka u medijima, razmišljalo o dijeti. Naposljetku su zaključili predavanje govoreći o činjenicama kako mediji utječu na mlade i djecu te o načinima medijske manipulacije kojom vješto iskorištavaju idealizirane prikaze zbog postizanja vlastitih ciljeva i što bolje praćenosti. Stoga je od iznimne važnosti odgoj djece i mladih za zdrav pogled na život kako na razini obitelji, tako i na razini škole, zaključili su predavači.

Na kraju predavanja, ravnatelj Juraković je zahvalio svima na sudjelovanju te ih potaknuo na daljnju suradnju u projektu. Isto tako je zahvalio predavačima prof. Kedži i prof. Lakuš na suradnji i sudjelovanju u spomenutom projektu Škole iskazavši nadu da će se dobra suradnja nastaviti i u drugim prigodama. Ovom radionicom i predavanjem, šestom po redu od 2019. godine do sada, zaokružena je svojevrsna cjelina poučavanja medijske pismenosti kod djece i roditelja pod vodstvom spomenutih profesora. Predavanja o medijskoj pismenosti čine dio preventivnog programa Katoličke osnovne škole u Novskoj.