Grad NOVSKA Službene stranice

Komemoracija na Trokutu za poginule hrvatske branitelje - Hrvatska ih neće zaboraviti

Komemoracija na Trokutu za poginule hrvatske branitelje - Hrvatska ih neće zaboraviti

Na spomen obilježju Trokut-Novska, novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, u petak, 29. listopada, okupili su se rodbina, prijatelji, suborci i sugrađani kako bi odali počast svima koji su položili život na oltar domovine 1991. godine. Prije 30 godina, 29. listopada 1991., otpočela je prva napadna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu „Orkan 91“, kojom je razbijen neprijatelj i do potpisivanja primirja 3. siječnja 1992. oslobođeno oko 750 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije.

I ovogodišnja komemoracija poginulima na Trokutu održana je u skladu s epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa, tako da su izaslanstva gradova i udruga, kao i sam protokol, bili skraćeni. Sjećanje na poginule branitelje započelo je prigodnom molitvom, a potom je upriličena je svečana komemoracija, na kojoj se nazočnima najprije obratio zapovjednik postrojbi Operativne grupe Posavina general Rudi Stipčić, prisjetivši se akcije Orkan 91. kojom je zapovijedao.

"Ovo je bila jedna od najkrvavijih bitaka tijekom koje su naši branitelji položili svoje živote. Operacija Orkan jedna je od operacija koje su spriječile velikosrpski prodor i kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Hvala vam dragi branitelji, hvala vam na hrabrosti i hvala vam na tome što ste sudjelovali u oslobađanju Hrvatske", izjavio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministrar branitelja Tomo Medved u svom obraćanju.

Potom se okupljenim obratio izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, te na kraju i predsjednik RH Zoran Milanović, koji je u prigodnom obraćanju na komemoraciji u spomen na hrvatske branitelje koji su poginuli u oslobađanju, rekao kako trideset godina nakon tih sudbonosnih dana novije hrvatske povijesti stvari postaju jasnije. „Kao da se diže ova jutarnja magla, zastor, koji je mnogima bio pred očima zadnjih dvadeset godina. A stvari koje danas govorimo, govorimo zbog naših sinova i kćeri, zbog unuka, da se ne zaboravi uloga i važnost hrvatskih branitelja. I da se pošalje poruka: Hrvatska vas zaboraviti neće, ne može, ne smije. Bila bi prokleta pred poviješću i vlastitom dušom da to učini“, poručio je predsjednik Milanović.
 
Predsjednik Milanović istaknuo je nedostatak opreme i veliki broj poginulih hrvatskih branitelja. „Operacija je započela s jednim do dva borbena kompleta u opremi onih koji su bili na prvoj crti, koji su bili najhrabriji i čiji život je bio ugrožen. Poginulo ih je 315 – to je ogroman broj. Nije veći zahvaljujući pameti i znanju koja je u to bila uložena, vaši tadašnji zapovjednici svoj su posao profesionalnih zapovjednika i vojnika odradili dvojako; i kao dobri organizatori i kao oprezni i pametni ljudi, koji su znali što imaju u rukama i kakvo dobro i kakvu štetu mogu napraviti. To su neki od najtežih i najizazovnijih uloga u kojima su se hrvatski ljudi nalazili u zadnjim desetljećima“, naglasio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović u obraćanju osvrnuo se i na odlikovanja, kazavši da on kao predsjednik i vrhovni zapovjednik ne može ustanoviti odlikovanja. „To se radi zakonima. Moja prethodnica je pokrenula inicijativu prije dvije godine, u najboljoj vjeri, i siguran sam da je i ministar Medved i vlada pokušavaju realizirati. Svjestan sam tehničkih problema koji postoje“, rekao je predsjednik Milanović. Dodao je da svaka oslobodilačka akcija na svoj način zaslužuje da bude istaknuta i obilježena medaljom. „Treba misliti, voditi računa i gledati da nitko ne bude ozlojeđen, zakinut ili gorak nakon što to napravimo. Uvjeren sam da ćemo to napraviti jer to je mala stvar koja se može napraviti“, rekao je.
 
Operacija „Orkan 91“ trajala je od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. Organiziralo ju je zapovjedništvo Operativne grupe Posavina na čelu sa zapovjednikom, pukovnikom Rudijem Stipčićem. Nositelji borbenih djelovanja bili su pripadnici 1. brigade ZNG-a, Tigrovi, te dijelovi postrojbi pričuvnih brigada, samostalnih bataljuna,  i hrvatske policije. Operacija je provedena u dvije etape, iz smjera Novske i Nove Gradiške.
 
U prvoj, koja je trajala do 9. prosinca, udarom na više linija, posebno na novljanskom bojištu, ostvaren je važan uspjeh, zaustavljeno je napredovanje JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Oslobođen je i niz okupiranih sela u zaleđu Novske.Cilj druge etape započete 10. prosinca bio je da se, nakon uspjeha iz prethodnih borbi, uz ojačane snage nastavi s oslobađanjem i utvrđivanjem obrambenih položaja. Istodobno su se vodile vrlo uspješne operacije: „Otkos-10“ i „Papuk 91“ u kojima su oslobođeni daruvarsko bojište te niz naselja na području planina Papuka, Ravne gore i Psunja.
 
Zajedničkim djelovanjem Operativnih zona: Bjelovar, Zagreb i Osijek u operaciji „Orkan 91“ oslobođeno je veliko područje slavonskih planina i zaustavljeni su napadi agresora. Dužina bojišnice zapadne Slavonije znatno je skraćena.
 
Oslobođena su mnoga sela, područje motela Trokut te Novskog i Kričkog brda, a pobunjenici su spriječeni da mogućim prodorom osvoje Pakrac i Lipik. Napokon je uspostavljen promet većim dijelom zapadne Slavonije. Operacijom „Orkan 91“ agresorska JNA doživjela je najteži poraz 1991. te je združenim snagama 5 Korpusa JNA onemogućeno spajanje sa snagama 32. Korpusa, kao i snagama JNA i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije.