Grad NOVSKA Službene stranice

Lukovo u Novskoj - kirvaj koji otkriva kako se nekad živjelo i zabavljalo

Lukovo u Novskoj - kirvaj koji otkriva kako se nekad živjelo i zabavljalo

Manifestacija Lukovo u Novskoj svake godine donosi neki novi detalj novljanske prošlosti. Ove godine više od 120 Novljanki i Novljana prikazat će prošlost svoga grada. Gradski park pretvara se u mini staru Novsku, a vikend program 15. i 16. listopada ponudit će svim posjetiteljima žive slike prošlosti. Organizacijski odbor poručuje da se ovih dana užurbano radi na gradnji montažnih objekata koji će zasigurno doprinijeti povećanju dolazaka u jesensku Novsku ali i jedinstvenom doživljaju koji posjetitelje vraćaju na kraj 19. i početak 20. stoljeća.

Neki od objekata koji se grade su hotel Knopp u kojeg ulaze najotmjeniji, dame i gospoda, krčma Gjure Gaića u koju pak ulaze svi, što zbog dobre loze, što zbog can can plesačica. 

U župnom dvoru lice iz novljanske povijesti Luka Ilić Oriovčanin bori se sa župljanima koji više posjećuju krčmu i hotel nego crkvu.

Žandar Tonča stalno ima pune ruke posla i uvijek je netko u njegovom pritvoru.

Tu je i frau Pauković koja se vratila iz Njemačke pa je, vidjevši svijeta, pomislila da je pametnija od svih. Učiteljice nastavu provode u svojoj drvenoj školi u koju djeca dolaze i sa obližnjih sela pa će tako biti prikazana i dva seoska domaćinstva. Na jednom će biti uprizoreni i svatovi te žetveni običaji. Dobošar Fabo vježba glasnice jer najavljuje svaku točku, a kad spusti bubanj u ruke uzima harmoniku. Lutkarsko kazalište i stara knjižnica nekad su predvodili kulturni život Novske pa će tako biti i 15. i 16. listopada, a sve ovo znamo jer budućnost, kao i program, proriče gatara Želja.

Često čujemo da se nekad bolje živjelo, to ne znamo, ali znamo da zabave nije manjkalo. Slavonske pjesme, zvuci tamburice, delicije slatke i slane, ono su čega ni prije, a ni na Lukovu u Novskoj neće manjkati!“, rekla je Ivana Matanović u ime Organizacijskog odbora zahvalivši se svima koji sudjeluju u realizaciji programa. Sve objekte koji će niknuti u parku dizajnirala je Ivona Pucić, a izrađuju ih djelatnici Novokoma i Drvnog centra u Paklenici.

Cijeli park velika je pozornica koja će privući sve uzraste, no kad padne mrak ona se gasi i zamjenjuje ju glavna pozornica na središnjem gradskom trgu na kojoj se očekuju nastupi Massima i Šliper benda (14.10.), Gazdi i Cecilije (15.10), te benda Stela & Kometi i Cry Babiesa (16.10.) U programu ima za svakog ponešto!“, poručili su Organizatori. Za sve koji dolaze iz Zagreba, tu je i Medeni vlak (16.10.) koji će za 20 kn dovesti posjetitelje na kirvaj s daškom prošlosti.