Grad NOVSKA Službene stranice

Na konferenciji “Mladi – pokretači suvremenih industrija” sudjelovale tvrtke iz Novske

Na konferenciji “Mladi – pokretači suvremenih industrija” sudjelovale tvrtke iz Novske

U sklopu konferencije „Mladi – pokretači suvremenih industrija“ kojom je u Gradu Novska Središnji državni ured za demografiju i mlade započeo obilježavanje 2022. godine kao Europske godine mladih, sudjelovale su i tvrtke iz Novske koje su predstavile svoje inovacije i video igre. Konferencija se održala kroz dva panela – Mladi inovatori te Mladi u industriji videoigara.

Sudionici prvog panela na temu Mladi inovatori bili su Josipa Bencek (Grow Art), Mateja Vedrina (Hiroma Design), Matija Hržić (Smart Bee) te Lovro Stipanović (Elproms Tea). Panelisti su zajednički raspravljali o mladima kao pokretačima inovacija i suvremenih industrija te su ukratko predstavili i svoje inovacije poput AR naočala VOICEE, edukativne aplikacije MOOPIES, pametne pčelarske vage te PRO-S sustava za pametno upravljanje instalacijama u kući.

Nakon prve panel rasprave, Katarina Luketić u ime Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) predstavila je programe EUREKA i Eurostars. EUREKA je program kojim se mala i srednja poduzeća potiču na suradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Cilj programa je pokrenuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja kako bi se ojačao inovacijski kapacitet. Eurostar je program za istraživanje i razvoj nastao kao zajednička inicijativa EUREKA-e i Europske komisije, a glavni uvjeti su sudjelovanje minimalno dvije članice EU te suradnja sa malim ili srednjim trgovačkim poduzećem kao glavnim partnerom.

Druga panel rasprava održala se na temu Mladi u industriji videoigara, a sudionici rasprave bili su Ivan Zorić (Loomi design i studio), Florijan Henčel (FNB Henčel) te Matej Balašković (Solitude Software). Sudionici panela raspravljali su o položaju mladih kao nositelja razvoja gaming industrije u Republici Hrvatskoj te predstavili svoje videoigre Pandaloo (Loomi studio), Twin Souls (FNB Henčel, Next Line Software) te My Mandylion (Solitude Software).

Nakon druge panel rasprave, profesor Zoran Gaćeša iz Srednje škole Novska prezentirao je srednjoškolski program ‘Tehničar za razvoj video igara‘, a uz prezentiranje obrazovnog programa izlaganje je bilo popraćeno prezentacijom video igre “Dimension Hop” koju su razvili Filip Đurđević i Marko Pujić, učenici Srednje škole Novska i Srednje škole Sisak.