Grad NOVSKA Službene stranice

Održana završna konferencija projekta “Dom izvan doma”

Održana završna konferencija projekta “Dom izvan doma”

Dom izvan doma projekt je kojim se nastoji unaprijediti socijalna uključenost djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi razvojem učinkovitih socijalnih usluga u zajednici na području grada Novske. Kroz projekt je opremljen stan u stambenoj zgradi na Trgu Gjure Szabe gdje je djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, članovima obitelji djece i mladih, ali stručnjacima koji rade s njima omogućeno dnevno obitavanje u uvjetima udobnog, sigurnog i mirnog okruženja.

Jučer je u galeriji Pučkog otvorenog učilišta održana završna konferencija ovog projekta čiji je nositelj Grad Novska, a partneri su Centar za socijalnu skrb Novska i Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik. Vrijednost projekta je 1.402.032,59 kn, u sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a trajao je dvije godine.

Na završnoj konferenciji projekta Dom izvan doma voditeljica projekta Maja Vrban istaknula je kako su sredstvima iz ovog projekta financirane aktivnosti pružanja podrške i stvaranja boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s problemima u ponašanju te djecu s teškoćama u razvoju. Kroz projekt je zaposlen i koordinator dnevnih aktivnosti poludnevnog boravka koji provodi edukativne, zabavne, kulturne i sportske radionice s djecom.

U poludnevnom boravku djeca svakodnevno imaju osiguran topli obrok i užinu, podršku u izvršavanju školskih obveza, organizirane aktivnosti slobodnog vremena te brigu i podršku u odgojnim i zdravstvenim pitanjima, a osiguran im je i prijevoz na mjesto i s mjesta provedbe aktivnosti. Djeca, mladi i članovi njihovih obitelji aktivno su sudjelovali u programu pružanja psihosocijalnih usluga u zajednici te su prošli ukupno 18 edukacija na kojima su pričali o radnim navikama i učenju, pamćenju i koncentraciji, osjećajima i emocijama, životnim vrlinama, prijateljstvu, ljubavi i željama. 

Osim toga, organizirani su izleti u Zoološki vrt Zagreb, Zoološki vrt Osijek, Fun park u Biogradu te Park prirode Lonjsko polje. U sklopu projekta, roditelji su sudjelovali na edukaciji „Škola za roditelje“  na kojoj su otvoreno razgovarali o odgoju te izazovima roditeljstva s kojima se svakodnevno susreću. Veoma važan čimbenik ovog projekta je i stručno osoblje koje radi s ciljnim skupinama, a kroz edukacije su ojačani njihovi kapaciteti u području mjera obiteljsko-pravne zaštite i socijalnog rada u zajednici te zaštiti i dobrobiti djeteta, zaključila je voditeljica projekta Maja Vrban.

Veliko mi je zadovoljstvo zaokružiti ovu prekrasnu priču, koju više od godinu dana svi zajedno pričamo , a ono što danas imamo u centru grada Novske je jedan prekrasan prostor u koji rado dolaze i djeca i roditelji korisnici ovoga projekta. Unazad godinu dana kroz ovaj projekt prošlo je jako puno korisnika, ali je i odrađeno jako puno aktivnosti u svrhu zaštite djece na području grada Novske. Osim poludnevnog boravka imamo čitav niz aktivnosti koje su provedene u svrhu usavršavanja stručnih radnika Centra za socijalnu skrb i naših vanjskih suradnika. Možemo svi biti ponosni na rezultate koje smo ostvarili unazad nešto malo više od godine dana uz sve izazove koji su bili prisutni. Nadam se da ćemo ovu lijepu priču nastaviti dalje“,  rekla je Martina Antolković Hršak, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska, ujedno i partner na ovom projektu.

Želimo se zahvaliti Gradu Novskoj, Razvojnoj agenciji SIMORA i Centru za socijalnu skrb Novska na suradnji na ovom hvalevrijednom projektu. Kao ustanova socijalne skrbi, 
pružamo socijalne usluge smještaja, organiziranog stanovanja, savjetovanja i pomaganja i pomoći u kući te poludnevnog boravka za preko 120 korisnika. Upravo smo uslugu poludnevnog boravka kroz ovaj projekt po prvi puta razvili i pokrenuli zajedno s Gradom Novska i CZSS Novska čime smo unaprijedili sustav socijalne skrbi za djecu u potrebi iz lokalne zajednice, ali i utjecali na procese deinstitucionalizacije korisnika djece, odnosno sprečavanja smještaja djece u institucije. Poludnevni boravak je izvaninstitucionalna usluga kojom se osigurava zadovoljavanje životnih potreba djece i mladih
”, poručio je Pavle Bukovac iz Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik, također partnera na ovom projektu.