Grad NOVSKA Službene stranice

OŠ Novska spremna za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

U suradnji sa Crvenim križem Novska i sa Stožerom civilne zaštite Novska, Osnovna škola Novska odradila je posjet u prijemni centar Hotel Plitvice u Ponedjeljak, gdje su ponudili, osim svojih smještajnih kapaciteta, i ostale smještajne kapacitete u Novskoj.

Ravnateljica Antonija Mirosavljević navodi kako je prvi plan bio preurediti dva stana. “Osnovna škola Novska, iznad svojih svlačionica u matičnoj zgradi, posjeduje dva stana koje smo nedavno otkupili od svojih bivših stanara i koje smo prvotno planirali urediti za prostor za učenike s autizmom. Nakon što smo vidjeli da je situacija loša i da je broj izbjeglica sve veći i da je potreba sve veća, odlučili smo i stan u Brestači, u područnoj školi, koji je isto tako bio predviđen za učitelje koji bi dolazili na rad u zamjeni iz drugih mjesta, koji su bili u najmu, i njega preurediti za prihvat izbjeglica iz Ukrajine” govori nam ravnateljica.

Saznajemo kako je stan u Brestači u potpunosti gotov i spreman za prihvat izbjeglica, te jedan manji stan u zgradi Osnovne škole Novska, dok je drugi, koji je nedavno otkupljen od vlasnika, još uvijek u fazi preuređivanja te bi trebao biti spreman kroz desetak dana.

Trenutno su u fazi čekanja da se jave potencijalni stanari, odnosno izbjeglice iz Ukrajine koje žele doći u Novsku. Preduvjet je i smještanje njihove djece ili u vrtić ili u školsku ustanovu, ali isto tako i roditelji bi, a ponajviše su to njihove majke, željele nekakvo zaposlenje. Tek kad se svi ovi uvjeti ispune, Crveni križ će Osnovnoj školi poslati prve stanare.