Grad NOVSKA Službene stranice

Otvorene prijave za dodjelu stipendija za sudjelovanje u radionici o crowdfundingu na kojoj će biti predstavljene mogućnosti za pokretanje uzgoja egzotičnog voća i povrća

Otvorene prijave za dodjelu stipendija za sudjelovanje u radionici o crowdfundingu na kojoj će biti predstavljene mogućnosti za pokretanje uzgoja egzotičnog voća i povrća

U okviru projekata Hrvatska jednakih mogućnosti i CrowdfundMe, Centar za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR), Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC) i Šulog d.o.o. će održati radionicu pod nazivom „Crowdfunding – inovativni model financiranja projekata“ za stanovništvo pogođeno potresom na području Sisačko-moslavačke županije.

Kompanija Šulog d.o.o. će ujedno predstaviti mogućnost pokretanja uzgoja egzotičnog voća i povrća. Kako bi se zainteresiranim stranama olakšalo pokretanje proizvodnje, putem platforme Croinvest.eu bit će pokrenuta humanitarna crowdfunding kampanja za nabavku sadnica. Kompanija Šulog d.o.o. će zainteresiranim proizvođačima osigurati cjelokupan know-how te brinuti o otkupu i plasmanu proizvedenog voća i povrća u inozemstvo.

Što je crowdfunding?
Crowdfunding (eng. crowd – mnoštvo, gomila; funding – financiranje) ili grupno financiranje je inovativan i demokratski model financiranja projekata koji podrazumijeva javno predstavljanje nekog pothvata putem internetske platforme i omogućavanje građanima da u njega ulože novac. Pritom je moguće koristiti nekoliko modela ulaganja: donacije, kupoprodaju s počekom, pozajmice, ulaganje u vlasničke udjele i ulaganje u udjele u dobiti. Godišnje se putem crowdfundinga investira preko 35 mlrd. dolara, a procjena Svjetske banke za 2025. godinu iznosi 95 mlrd. Ne čudi stoga što je svjetska financijska kuća Goldman Sachs imenovala crowdfunding kao model financiranja koji će iz temelja promijeniti cijelo financijsko tržište.

Mjesto i vrijeme održavanja radionica
Radionica će se održati u petak 06. svibnja 2022. od 10 do 18 h u prostoru Grada Petrinje.

Tko može sudjelovati u edukaciji?
Mladi do 30 godina starosti koji spadaju u NEET skupinu (nisu zaposleni, ne obrazuju se niti usavršavaju), osobe čiji su stambeni objekti pretrpjeli teška oštećenja u potresu i nemaju u vlasništvu drugu stambenu nekretninu, osobe s invaliditetom (dugotrajna, tjelesna, mentalna ili osjetilna oštećenja koja sprječavaju puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima), dugotrajno nezaposlene osobe (osobe prijavljena na Zavodu za zapošljavanje duže od godinu dana) i socijalno ugrožene osobe (godišnji prihod kućanstva ispod granice siromaštva) s područja Sisačko-moslavačke županije zainteresirane za uzgoj egzotičnog voća i povrća.

Koliko iznosi cijena edukacije?
Centar za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC) će odabranim polaznicima dodijeliti stipendije i pokriti trošak edukacije.

Prijava za radionicu
Prijave se zaprimaju na e-mail adresu cedior.org@gmail.com do 03. svibnja.

Uz prijavu je potrebno dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuje status pripadnosti određenoj kategoriji, biografiju i motivacijsko pismo (minimalno 1500 znakova). Nakon zaprimanja i obrade prijave, sa svakim pojedinim kandidatom koji zadovoljava uvjete natječaja za stipendiju biti će održan razgovor.

Broj mjesta na radionici je ograničen sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Koje teme će edukacija sadržavati?
1. Uvod u crowdfunding – temeljni pojmovi, povijesni razvoj, statistika i pregled stanja na tržištu, dostupni modeli crowdfundinga, prednosti i nedostaci modela, zakonsko uređenje crowdfundinga u Hrvatskoj i EU
2. Crowdfunding platforme – pregled domaćih i međunarodnih platformi te njihovih uvjeta za financiranje projekata
3. Izrada i provedba crowdfunding kampanje – poslovna analiza, prezentacija projekta na platformi, marketing i upravljanje kampanjom, najčešće greške, savjeti i iskustva
4. Primjeri uspješnih reward, lending, equity i kvazi-equity kampanja iz Hrvatske i inozemstva
5. Praktične vježbe pretvaranja projektne ideje u crowdfunding kampanju – razrada projekata polaznika putem crowdfunding canvas poslovnog modela i prezentacija preporuka za financiranje pojedinih projekata
6. Dodatna konzultativna nastava s polaznicima
7. Podjela diploma polaznicima

Što će biti ishod radionice?
Po završetku radionice polaznici će naučiti kako uspješno izraditi i provesti crowdfunding kampanju za vlastiti projekt te će im biti dodijeljeni certifikati Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC) o odslušanom programu. Suorganizatorima radionica dodijelit će se certifikat društvene odgovornosti – Crowdfunding Literacy Certificate. Certifikat se dodjeljuje poslovnim subjektima, udrugama, javnim tijelima i akademskim institucijama koja svojim djelatnicima i korisnicima omogućavaju edukaciju o crowdfundingu, a što ih čini društveno odgovornim subjektima koji doprinose poduzetničkoj pismenosti i stvaranju društva jednakih prilika.

O predavačima
Zoran Rajn je predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i direktor Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC). Temom grupnog financiranja bavi se više od 10 godina, osobito pitanjima pravnog uređenja crowdfundinga, povezivanja crowdfundinga s državnim i financijskim institucijama, regionalizacije crowdfundinga, uključivanja crowdfundinga u obrazovni sustav i dr. Autor je prvog hrvatskog programa cjeloživotnog obrazovanja o crowdfundingu Voditelj pripreme i provedbe crowdfunding kampanje te prvog akceleratorskog programa o crowdfundingu u srednjoj i jugoistočnoj Europi za social impact organizacije. Mentor je na temu crowdfundinga za više poduzetničkih potpornih institucija u javnom sektoru u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Pokretač je edukativnog projekta Crowdfunding u školama za učenike srednjih škola i studente koji se nalazi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i drugih institucija na državnoj i lokalnoj razini. Sudjelovao je u osnivanju tri crowdfunding platforme – Croinvest.eu, Croenergy.eu i Registra humanitarne pomoći RH. Razvija sustave utemeljene na umjetnoj inteligenciji za primjenu u crowdfunding industriji. Dosad je savjetom pomogao više od stotinjak projekata i mentorirao više od 10 000 polaznika edukacija. Dobitnik je Certifikata kvalitete za bavljanje crowdfundingom od strane konzorcija organizacija okupljenih oko EU projekta CrowdStream, na kojem je vodeći partner Agency for European Integration and Economic Development čiji je osnivač austrijsko Ministarstvo financija, i nagrade Pravnog fakulteta u Zagrebu za izradu prvog pravnog tumačenja crowdfundinga u Hrvatskoj. Sudjeluje u godišnjim istraživanjima Sveučilišta u Cambridgeu na temu crowdfundinga u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Uključen je u Franjinu ekonomiju (The Economy of Francesco), međunarodni događaj pod pokroviteljstvom pape Franje u kojem sudjeluju znanstvenici, društveni inovatori i društveni poduzetnici do 35 godina starosti iz 120 zemalja svijeta s ciljem pronalaska rješenja za stvaranje pravednijeg, uključivijeg i održivijeg svijeta. Osim crowdfundinga, područje interesa su mu inovativni modeli financiranja projekata, društvene inovacije i društveno poduzetništvo.

Hrvoje Maras završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer financije te ima preko deset godina iskustva u struci. Trenutno je zaposlen u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) na poziciji glavnog ekonomista gdje vodi poslove vezane uz izradu i provedbu međunarodnih projekata, ekonomsko- financijskih analiza te promociju inovativnih modela financiranja (crowdfunding, ESCO). Voditelj je crowdfunding platforme Croenergy.eu.

Ivan Šulog vlasnik je kompanije Šulog d.o.o. koja se već dva desetljeća bavi uzgojem, distribucijom i prodajom egzotičnog voća i povrća.

O projektima Hrvatska jednakih mogućnosti i CrowdfundMe
Hrvatska jednakih mogućnosti je edukativni projekt Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC) usmjeren na održavanje niza besplatnih edukacija o poslovnim vještinama za stanovništvo na područjima od posebne državne skrbi.

CrowdfundMe je mentorski program Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC) za poduzeća, udruge i javna tijela kroz koji imaju prilike steći vještine i znanja potrebna za uspješnu pripremu i provedbu crowdfunding kampanje za vlastiti projekt.