Grad NOVSKA Službene stranice

Potpisan sporazum o uspostavi Interpretacijskog centra Vojne granice u budućem hotelu Knopp

Potpisan sporazum o uspostavi Interpretacijskog centra Vojne granice u budućem hotelu Knopp

Danas je u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO 2 svečano potpisan Sporazum o suradnji na interpretacijskom centru „Povijest Vojne granice“ u Novskoj koji je zamišljen kao muzejsko-izložbena i istraživačka institucija na području Grada Novske.

U interpretacijskom centru će se na suvremen, multimedijalni način vrednovati i prezentirati odabrani aspekti povijesti Vojne granice, sustava koji je od početka 16. do kraja 19. stoljeća funkcionirao na velikom dijelu prostora današnje Republike Hrvatske, a u cjelini se protezao na prostoru od Jadrana do Moldavije, obuhvaćajući devet današnjih država.

Nositelj ovog projekta u Novskoj bit će Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, koja će u suradnji s Gradom Novska, lokalnim ustanovama i drugim institucijama te domaćim znanstvenim institucijama poput Hrvatskog državnog arhiva, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog instituta za povijest, profilirati novljanski interpretacijski centar kao jedan od vodećih centara za inovativnu i edukativno usmjerenu prezentaciju hrvatske i šire regionalne povijesti koji će se nalaziti u buduće obnovljenoj zgradi hotela Knopp.

Sporazum o suradnji na razvoju interpretacijskog centra Vojne granice u Novskoj potpisali su ovlašteni predstavnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog instituta za povijest, Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Društva „Terra Banalis“ i Grada Novske.

Njegujemo suradnje s lokalnim zajednicama i lokalnim samoupravama jer to omogućuje primjenu znanstvenog i stručnog pristupa te omogućava rad nastavnika i studenata u zajednicama, ali i doprinos lokalnom razvoju. Jako nam je drago da će nastavnici Filozofskog fakulteta sa svojim suradnicima sudjelovati u razvijanju sadržaja koji će biti dio ovog interpretacijskog centra“ istaknula je Sanja Lončar, docentica na Filozofskom fakultetu. Dodaje i kako je ova tema važna za cijelo ovo područje te da će ovo biti prvi takav centar od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Društvo Terra Banalis inicijator je ovog projekta budući da su u Društvu okupljeni mnogi znanstvenici koji se bave istraživanjem Vojne granice, a cilj društva je znanstvene spoznaje društva prezentirati javnosti na stručan i sustavan način, ali kroz interpretacijske centre, predavanja i izložbe dostupne široj javnosti.

Ovo je jedna od tih prilika. Gradonačelnik Novske nas je pozvao da jedan od svojih najvažnijih projekata, prvi centar za povijest Vojne granice ostvarimo ovdje u Novskoj u zgradi hotela Knopp. Naš je cilj napraviti tu jedan postav, ne klasični muzejski, nego moderniji i to putem interpretacijskoga centra gdje će se posjetitelji kroz plakate, multimediju, tablete i eventualno 3D vizualizacije moći upoznati s najvažnijim elementima povijesti Vojne krajine. Ona je za hrvatsku povijest izuzetno važna, četiri stoljeća je funkcionirala na našim prostorima, protezala se na trećinu hrvatskog prostora i mislimo da je ostavila velikog traga u različitim domenama i da je važno početi prezentirati to nasljeđe jer ono je svuda oko nas.“ naglasila je predsjednica društva Terra Banalis, Nataša Štefanec.

Park prirode Lonjsko polje, s obzirom da se i sam nalazi na nekadašnjoj Vojnoj granici, u svom programu nudi niz edukacijskih programa i edukativnih šetnji upravo na temu vojne granice i života graničara. „Povijest, koju baštinimo u Parku prirode Lonjsko polje, nastavlja se kroz ovaj budući interpretacijski centar Vojne granice, a pred nama je izazovno vrijeme uspostavljanja samog centra kojim ćemo zatim i upravljati“ rekla je Marija Kušmiš, ravnateljica Parka prirode Lonjsko polje.

Obnavljamo zgradu koja je nastala u doba Vojne krajine, nekadašnji Hotel Knopp u kojem su se okupljali vojnici i ljudi koji su bili sastavni dio tadašnje administracije Vojne krajine. S obzirom da tu zgradu obnavljamo, mislim da je više nego primjereno da jedan ovakav nacionalan projekt interpretiramo, odnosno prezentiramo ovdje u buduće obnovljenoj zgradi hotela Knopp“ zaključio je gradonačelnik Marin Piletić.