Grad NOVSKA Službene stranice

Srednjoškolci iz Novske snimili video podrške mladim Ukrajincima

Srednjoškolci iz Novske snimili video podrške mladim Ukrajincima

Umjesto u učionicama – u skloništima, umjesto na radnim mjestima – na ratištu, umjesto toploga doma – strah i neizvjesnost. Ne, ne opisujemo stanje za vrijeme nekog rata iz prošlosti, iz nekih davnih, mračnih vremena, nego nažalost, Ukrajinu danas. U 21. stoljeću. Nitko nije vjerovao da je moguć ovakav slijed događaja, mislili smo da su ljudi naučili iz povijesti, na greškama drugih, ali prevarili smo se.

Svakodnevno svjedočimo strašnim prizorima ratnih zbivanja u Europi, u našoj blizini. Suosjećamo, možda i više negoli neka druga europska zemlja, s narodom koji je nepravedno napadnut jer smo slično i sami doživjeli.

Prema riječima ravnateljice Nikoline Fijačko Filipović, većina profesora i djelatnika u Srednjoj školi Novska bili su učenici kad je rat pogodio Hrvatsku. „Sjećamo se jako dobro tih vremena, i zaista ih ne želimo nikome, ali sjećamo se i podrške svijeta koju smo dobivali. Danas, zahvaljujući tehnologiji, stanovnici Ukrajine ovaj video mogu odmah vidjeti i znati da smo uz njih!“, rekla je ravnateljica ponosna na inicijativu svojih učenika. Ideju je predložio drugi razred gimnazije, a cijelom organizacijom koordinirala je profesorica Andrea Babić. Izrađivali su plakate, zastavice, crteže, osmislili poruke, snimali, montirali, fotografirali…

„Generacija smo koja je zadnje dvije godine bila suočena s epidemijom korone, a sad miru prijeti rat. Ne želimo to prihvatiti, želimo osmijehe i sreću na licima. Želimo da mladi Ukrajinci znaju da dijelimo njihovu tugu!“, poručili su novljanski srednjoškolci.

Osim toga, na ovaj način žele potaknuti sve one koji razmišljaju na isti način da se fotografiraju na svom radnom mjestu, u školi, bilo kojoj instituciji koristeći #standforukraine. Ustanite za Ukrajinu, ujedinimo se, pokažimo im da nisu sami!  

Grad Novska, ali i susjedna Općina Lipovljani, organizirali su se i u pogledu prihvata izbjeglica i u ovom trenutku osiguran je smještaj za 150 osoba.

 

„Čovjek mora okončati s ratovima, ili će ratovi okončati čovječanstvo.“

John Fitzgerald Kennedy