Grad NOVSKA Službene stranice

U Novskoj službeno započela Europska godina mladih

U Novskoj službeno započela Europska godina mladih

U Gradu Novska Središnji državni ured za demografiju i mlade organizirao je konferenciju „Mladi – pokretači suvremenih industrija“ kojom je Ured službeno započeo obilježavanje 2022. godine kao Europske godine mladih.

Konferencija se održala u Poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1, a započela je uvodnim govorom Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

„Novska je velik dio industrije video igara u RH pa tako i jednog novog trenda među mladim ljudima koji je jako atraktivan. Mi smo s ovim događajem krenuli u Europsku godinu mladih. Naime EU parlament i vijeće Europske unije 2022. godinu su proglasili Europskom godinom mladih, što je naravno nakon ovih izazovnih vremena itekako potrebno našim mladim ljudima. Novsku smo izabrali iz jednog drugog razloga jer je riječ o jednoj maloj ruralnoj sredini koja se okrenula novoj tehnologiji i novoj industriji i na taj način privukla veliki broj mladih ljudi. Naravno, ne radi se samo o prostoru u kojem gameri mogu raditi već o srednjoškolskom smjeru koji omogućuje i edukaciju našim novim game developerima.„

TONSKI PRILOG: Željka Josić, Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Svoj osvrt na konferenciju i Novsku kao središte gaming industrije dao je i Tomislav Paljak, Državni tajnik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

„Ovdje sam došao podržati i ovaj projekt i naravno u sklopu Europske godine mladih dati podršku novim industrijama, novoj kreativnosti i to se događa upravo uoči prvog čitanja izmjena zakona u strukovnom obrazovanju koje će biti sutra u saboru gdje se između i ostaloga nastoji tržišno povezati naše obrazovanje još jače. A kada govorimo o mogućnostima kreacije u ovom vidu koji je vezan za gaming a gdje je Novska upravo detonator promjena onda ću reći da upravo kroz novi eksperimentalni program ali i novo zanimanje koje se zove tehničar za razvoj videoigara, Ministarstvo zapravo želi razvijati i postavljati podlogu za daljni razvoj videoigara i gaming industrije ali isto tako i nadogradnju u visokom obrazovanju.”

TONSKI PRILOG: Tomislav Paljak, Državni tajnik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Zahvalu i poštovanje prema Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Vladi Republike Hrvatske za odabir Novske kao mjesta u kojem je u Hrvatskoj službeno započela Europska godina mladih izrazio je i gradonačelnik grada Novske, Marin Piletić.

„Zahvaljujem vladi Republike Hrvatske što je svoju prvu aktivnost povodom Europske godine mladih čitave 2022. organizirala ovdje u Novskoj u središtu našeg poduzetničkog inkubatora PISMO odnosno u gradu i sjedištu gaming industrije. Današnja konferencija „Mladi – pokretači novih industrija“ itekako je važna da osvijestimo ulogu mladih u digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva. Ovdje u gradu koji je dosad počivao na drvnoj, poljoprivrednoj i tekstilnoj industriji doživljava kompletnu transformaciju gospodarstva kroz jedan uspješni sektor kreativnih i kulturnih industrija kao što je gaming industrija te je pokazatelj da u suradnji lokalne samouprave, vlade Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije, brojnih ministarstava i državnih organizacija možemo pokrenuti jednu zanimljivu priču i jedan zanimljiv preokret u razvoju mladih sredina posebice u Slavoniji gdje Novska i pripada. Ovdje zbog ove industrije mladi doseljavaju i mladi osnivaju svoje tvrtke te daju primjer kako možemo ići u korak s vremenom i pratiti standarde svijeta i Europe.“
 
TONSKI PRILOG: Marin Piletić, Gradonačelnik Grada Novske

Uvod u konferenciju kratkim govorom uveličao je i Josip Jagodar, predsjednik Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, dok su se putem video prijenosa konferenciji priključili povjerenica Europske unije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica kao i Sarah El Haïry, državna tajnica za mlade Republike Francuske kao zemlje predsjedateljice EU.

Na konferenciji su sudjelovali ponajbolji mladi hrvatski inovatori i predstavnici industrije video igara, a sudionicima konferencije predstavili su svoje inovacije, video igre i poslovne projekte te su sudjelovali u raspravi o mladima kao pokretačima i nositeljima pozitivnih društvenih promjena.