Grad NOVSKA Službene stranice

TURISTIČKA PONUDA

 

LUKINA ZAGONETNA STAZA

"Tko će pogodit što ću ja sad reći? Znate li Tko sve jezike na svitu zna? Ili: Svaki dan iz kuće izlazim, pak sam ipak uvik kod kuće?"

Luka Ilić Oriovčanin bio je jedna od najznamenitijih osoba u povijesti Novske. Osim što ćete saznati više o njemu, obilaskom užeg centra Novske saznat ćete i brojne podatke i priče o Novskoj koje sigurno niste znali uz zanimljive i zabavne zagonetke!

MUZEJSKA ZAVIČAJNA ZBIRKA GRADA NOVSKE

Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske smještena je u centru Novske u sklopu zgrade Pučkog otvorenog učilišta u prostorijama gdje je nekada bila Glazbena škola.

Temelj ove Zbirke je Muzejska zbirka obitelji Sajko, zbirka starih predmeta nastala tijekom gotovo pola stoljeća prikupljanja i obogaćivanja, radom kolekcionara Živka Sajka i njegovog sina Željka, te se ubraja među najraznovrsnije zbirke predmeta na području Sisačko-moslavačke županije.

Stalni postav Muzejsko zavičajne zbirke Grada Novske obuhvaća 341 predmet iz 9 različitih područja.

FB: Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske

LUKOVO U NOVSKOJ – KRIVAJ S DAŠKOM PROŠLOSTI

Još od davne 1755. godine, kada su prvi puta zazvonila zvona na kapeli svetoga Luke, Novljani svake godine 18. listopada slave Lukovo, blagdan svog nebeskog zaštitnika.

Iz škrinja se izvuku narodne nošnje, glumci i glazbenici izađu na ulicu, napune se stolovi domaćim tradicionalnim poslasticama, pozovu gosti iz svih krajeva Hrvatske i Europe, gradski oci izvjese zastave, svečano urešene kočije zakrče gradske ulice.

Zvuci tamburice, miris lovačkog gulaša, fiša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće očekuju vas na ulicama najzapadnijeg slavonskog grada, Grada Novske.

WEB: www.lukovounovskoj.com

FB: Lukovo u Novskoj

Instagram: lukovo_u_novskoj