Grad NOVSKA Službene stranice

Novljanski poljoprivrednici na „19. proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu

Novljanski poljoprivrednici na „19. proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu"

Poljoprivreda i gospodarstvo na području Grada Novske prioriteti su Gradske uprave Grada Novske. Oko  625 Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji su registrirani na području Grada Novske, temelj su dobrog gospodarenja i života. 
Grad Novska prepoznaje rad, trud i zalaganje ljudi koji se bave poljoprivredom i zato ulaže znatna sredstva za daljnji razvoj poljoprivrede, inovacije u poljoprivredi i pomaže kroz edukacije i organizaciju odlaska na razne seminare i sajmove ne samo u Hrvatskoj nego i inozemstvu. 
Na „19. proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu “ koji je održan od 1. do 3. travnja  u Gudovcu, sudjelovali su brojni izlagači među kojima oko 20-ak izlagača iz Novske. Sajam je prepoznat kao najveći poljoprivredni sajam u Republici Hrvatskoj, stoga je Grad Novska  prepoznao važnost Sajma, njegov edukativni karakter i u vrlo kratkom roku kontaktirao poljoprivrednike, organizirao prijevoz i financirao sudjelovanje na Sajmu zainteresiranim poljoprivrednicima.
Posjetitelji sajma sudjelovali su i na dva predavanja koja su održana u organizaciji „Agencije za poljoprivredno zemljište“.
Tema prvog predavanja bila je: „Zakup i prodaja poljoprivrednog zemljišta  u vlasništvu RH“, koje su održali Daria Dragičević i Ivan Jurić. 
Novljanski poljoprivrednici i ostali sudionici na predavanju mogli su saznati nešto više o temi, raspitati se o načinima zakupa poljoprivrednih zemljišta, a i prezentirati svoje probleme, prijedloge ili poteškoće Agenciji.  Agencija za poljoprivredno zemljište je zaprimila svaki prijedlog ili pritužbu i konkretni slučaj iz svog djelokruga, te se obvezala da će pronaći optimalno rješenje.
Tema drugog predavanja bila je „ Komasacija poljoprivrednog zemljišta“ koje je vodila mr.sc. Blaženka Mičević,  a na predavanju prezentiran je način izvedbe komasacije poljoprivrednog zemljišta, prednosti komasacije,  predstavljeni su primjeri iz prakse, te su također zaprimljeni prijedlozi i pitanja poljoprivrednika, te ukolonjene nejasnoće vezane za komasaciju poljoprivrednog zemljišta.