Grad NOVSKA Službene stranice

Osnovana Demokratska lokalna stranka pod geslom – neovisna, novljanska, naša

U vihoru dva stranačka pola, lijevog i desnog, na novljanskoj političkoj sceni profilirala se nova politička stranka – Demokratska lokalna stranka (DLS)– kojoj je glavni cilj kvalitetno prepoznati probleme svojih sugrađana. Svečanom dijelu osnivačke Skupštine DLS-a su u četvrtak, 12. siječnja prisustvovali brojni uglednici i simpatizeri. Novoizabrani prvi predsjednik DLS-a Vlado Klasan odmah na početku kazao je kako vjeruje da će neki zlobno komentirati da mijenjaju stranke kao kapute, no naglašava kako osim imena nije promijenjeno ništa, već da su ovim činom hrabro odlučili reći NE politikanstvu. "Osnovali smo novu stranku jer su političkim inženjeringom članovi pojedinih stranaka određeni i nemaju pravo na svoje mišljenje. Moraju raditi kao vojnici revolucije i poštovati stranačke stege, dok mi možemo raditi po srcu i osluškivati bilo naših sugrađana, odnosno njihove ideje, kritike i prijedloge i pretočiti ih u bolji život na našem području"- ustvrdio je Klasan.

"U Hrvatskoj se često čuju primjedbe da imamo previše stranaka, no činjenica je da 40 do 50% građana ne izlazi na izbore, jer ne vide kome bi dali svoj glas. Vjerujem u lokalne stranke jer one najjednostavnije mogu pristupiti građanima i shvatiti njihove potrebe" – riječi su izaslanice zagrebačkog gradonačelnika Ane Stavljenić Rukavina. Saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović pozvao je na suradnju kako bi velikim strankama poslali snažnu poruku. Smatra da Sisačko – moslavački savez (SMS), u sinergiji nezavisnih ljudi i stranaka županiji može omogućiti ravnomjeran razvoj, te dodaje - "Sada kad podvučemo crtu, Sisačko – moslavačka županija za svoje gradove nije napravila skoro pa ništa i moramo se dobro zapitati zašto je to tako".

 

Predsjednik DLS-a i gradonačelnik Vlado Klasan istaknuo je kako DLS nije sam, unatoč tome što su nezavisna lokalna stranka, što potvrđuju i brojni visoki uzvanici, koji su došli iskazati podršku osnivanju nove stranke; izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, zastupnica zagrebačke skupštine i podpredsjednica Stranke rada i solidarnosti Ana Stavljenić Rukavina, saobrski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, saborski zastupnik nacionalnih manjina u RH Veljko Kajtazi, predsjednik HSP-a SMŽ Željko Soldo, predsjednik HNS-a SMŽ Ivan Nekvapil, predstavnici tvrtke "Terastone Croatia" Goran Rešić i Sead Pipić, predsjednik HSP-a podružnica Novska Vinko Debeljak, dopredsjednik HSU-a Novska Ivan Hećimović, te brojni drugi uzvanici i simpatizeri.

 

Direktor tvrtke "Terastone Croatia" Goran Rešić obratio se svim uzvanicima, te je ukratko ispričao priču o Gradu Novska iz perspektive jednog poduzetnika. Rekao je kako su krenuvši u ovu kapitalnu investiciju od oko 115 milijuna kuna, obišli mnoge industrijske zone u RH, te da su upravo u Novskoj naišli na suport lokalne vlasti. "Gradonačelnik i njegov tim su od prvog dana realizirali sve što su obećali, a potpuna logistika Grada dovela je do toga da sljedeći mjesec krećemo s tom investicijom. Industrijski kolosijek novljansku poduzetničku zonu čini jednom od najperspektivnijih u RH. Volio bih da mnoge lokalne vlasti slijede ovakav primjer i da uklanjaju barijere kako bi se kvalitetne greenfield investicije, kao jedine koje mogu podići gospodarstvo, realizirale" – izjavio je Rešić. Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi naglasio je kako je u zadnjih nekoliko godina uspostavio odličnu suradnju s gradonačelnikom Klasanom.

"Novska je zbog gradonačelnika Klasana stekla ugled jedne otvorene liberalne sredine u koju su svi dobrodošli. Puno je prijatelja koji su jaki na riječima, ali malo ih je poput gradonačelnika Klasana, koji na lokalnoj razini može još uvijek učiniti jako puno za vaš Grad" – konstatirao je Kajtazi, dodavši kako pomake sigurno neće učiniti velike stranke, koje su imale i previše prilika. "Politička suradnja i prijateljstvo s Klasanom osnovani su na temeljima koji pokazuju kako treba voljeti svoj kraj i kako biti veliki borac. Klasan je opasan za svoje protivnike jer dobro zna što hoće, a još bolje što neće. Klasan u Novskoj čini gospodarski obrat, što potvrđuju brojni gospodarstvenici. To treba čuti, znati, a na kraju i imati poštovanja i reći hvala, jer nova radna mjesta najviše vrijede" – dodao je Dumbović. Puno uspjeha u radu novoizabranom vodstvu zaželjeli su i predsjednik HSP-a SMŽ Željko Soldo, predsjednik HNS-a SMŽ Ivan Nekvapil, te dopredsjednik HSU-a Novska Ivan Hećimović, koji su kazali kako su otvoreni za suradnju koja ima velikog potencijala da u budućnosti rezultira velikim uspjehom.

 

Gradonačelnik Klasan se u svom govoru prisjetio kako su se 2013. godine od outsajdera prometnuli u stranku koja upravlja Gradom i domaćinski raspolaže Proračunskim sredstvima. "Uspjeli smo smanjiti nezaposlenost za 10,4%, pokrenuli smo građevinske obrte i privukli nove investitore, službeno smo prvi u RH po izdvajanju za obrazovanje učenika i studenata, drugi u RH po ulaganjima u zaštitu okoliša i treći u RH po ulaganju u poljoprivredu, postali smo veleučilišni Grad, četiri godine za redom imamo Gradsko klizalište, a uređenjem Novljanskog jezera profilirali smo se i u turističko odredište, a ponosan sam i što smo pomogli našim umirovljenicima. Mi smo kola koja su išla niz brdo zaustavili i ne samo to, počeli smo ih dobro gurati uz brdo" – rekao je Klasan, koji se prisjetio dosadašnjih realiziranih projekata.

 

"Krenuli smo s entuzijazmom 2013. godine i odradili smo lavovski posao, skinuli smo s vlasti ekipu koja je od ovog Grada napravila usamljeni otok, no još uvijek smo jednako motivirani. Zajedno s partnerima u našem Gradskom vijeću HSP-om i SDP-om ove četiri godine upravljamo Gradom. Mi smo svoji i sami ćemo odlučiti s kim ćemo" – zaključio je Klasan, koji se ovom prigodom posebno zahvalio uglednim gostima koji su svojim dolaskom pokazali želju za suradnjom u budućnosti. Preostaje još istaknuti kako su na osnivačkoj skupštini DLS-a jednoglasno izabrana slijedeća tijela i vodstvo stranke; u Sud časti izabrani su; Andrijana Bjelić, Miro Margetić i Drago Kaurinović, u Nadzorni odbor; Damir Josipović, Dražen Abramović i Blaž Šeničnjak, u predsjedništvo Vedran Mihaljević, Milijana Dižep Margetić, Dražen Sablić i Žan Žafran, dok je za predsjednika Demokratske lokalne stranke također jednoglasno izabran Vlado Klasan, gradonačelnik Grada Novske.