Grad NOVSKA Službene stranice

Ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, Mirjana Faltis, predstavila je projekt „Zajedno u različitosti“ vrijedan 100.225,00 EUR

Ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, Mirjana Faltis, predstavila je projekt „Zajedno u različitosti“ vrijedan 100.225,00 EUR

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani,  Mirjana Faltis predstavila je danas zajedno sa suradnicima projekt „Zajedno u različitosti“ iz programa ERASMUS+ vrijedan 100.225,00 EUR. Projekt u trajanju od 01. rujna  2017. do 31. 12. 2019. godine OŠ Josipa Kozarca Lipovljani provodit će u suradnji s partnerskim školama iz Poljske, Bugarske i Rumunjske.

Predstavljanju projekta nazočili su i Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu prosvjetu i sport SMŽ, načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat, zamjenica gradonačelnika grada Novska Marija Kušmiš, ravnateljica Dječjeg vrtića „Iskrica“ Marija Duda te predstavnici Ukrajinske, Slovačke i Češke nacionalne manjine Općine Lipovljani.

To je jedan od osam projekata odobrenih ove godine u kojima su škole iz Hrvatske koordinatori projekata.

Nije slučajno što se projekt zove „Zajedno u različitosti jer se škola nalazi u Lipovljanima u kojima se uspješno ostvaruje suživot čak 13 nacionalnih manjina što pridonosi i posebnosti škole koja se očituje u multikulturalnosti i višejezičnosti.

Cilj projekta je socijalna uključenost učenika pripadnika nacionalnih manjina te promicanje i usvajanje novih vještina i kompetencija kako za učenike tako i za učitelje. Ovim projektom nastoji se  povećati broj učenika uključenih u izborne programe njegovanja jezika i kulture nacionalnih  manjina. Suradnja s drugim škola pridonijet će razvoju novih i inovativnih praksi te promicanju suradničkog učenja i razmjeni iskustava dobre prakse.

Na početku svake godine škola piše razvojni plan nastojeći uvidjeti eventualne potrebe i na taj način odraditi prioritetna područja za napredovanje. Prošle školske godine uočene su određene poteškoće u organizaciji i provedbi nastave na jezicima nacionalnih manjina a osnovni uzrok je bio nedostatak konkretnog plana i programa po modelu C na nacionalnoj razini što otežava rad učiteljima posebno početnicima. Kroz ovaj program izraditi će se plan i program rada po modelu C njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmisliti prijedlog priručnika za nastavnike i udžbenika za učenike.

Projekt obuhvaća strateška partnerstva sa školama iz Bugarske, Poljske i Rumunjske koje također izučavaju jezike nacionalnih manjina. U 28 mjeseci kako bi se ostvarili  zacrtani ciljevi provoditi će se aktivnosti u kojima će učenici koji su uključeni u programe učenja jezika i kulture nacionalnih manjina iz različitih država sudjelovati u mobilnostima odnosno međusobno će se posjećivati i razmjenjivati iskustva. Prvi posjet učenika iz partnerski zemalja školi u Lipovljanima odvijati će se u razdoblju 4.-8. prosinca ove godine, a prvi transnacionalni sastanak održati će se već idući tjedan u Lipovljanima.