Grad NOVSKA Službene stranice

Održana konferencija projekta „Ruke koje mogu sve“ – zaposleno 40 dosad nezaposlenih žena koje se brinu za 240 starijih osoba na području Lipika, Novske, Jasenovca i Kutine

Održana konferencija projekta „Ruke koje mogu sve“ – zaposleno 40 dosad nezaposlenih žena koje se brinu za 240 starijih osoba na području Lipika, Novske, Jasenovca i Kutine

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska održana je početna konferencija projekta „Ruke koje mogu sve“ koji se provodi u sklopu Zaželi – programa zapošljavanja žena Faza II. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa Zeleni trokut, partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostave Kutina i Požega te Centri za socijalnu skrb Novska i Pakrac.

Cilj projekta “Ruke koje mogu sve” je osnažiti radni potencijal i kompetencije 40 nezaposlenih žena iz ruralnih područja koje nailaze na niz poteškoća na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici sa svrhom potpore i podrške 240 starijih osoba na području Lipika, Novske, Jasenovca i Kutine. Vrijednost projekta je 3.714.352,50 kuna, od kojih 85% sufinancira Europski socijalni fond, a 15% Državni proračun RH.

Uz žene zaposlene na ovom projektu, početnoj konferenciji prisustvovali su i gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, zamjenica gradonačelnika i predsjednica LAG-a Zeleni trokut Marija Kušmiš, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska Martina Antolković Hršak te predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sonja Đozo Repić iz područnog ureda Kutina i Martina Keller, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata u Područnom uredu Požega.

"Izuzetno mi je drago što su se nezaposlene žene prijavile na natječaj koji je raspisao LAG Zeleni trokut te što su se odlučile raditi na ovom projektu, pogotovo u vrijeme krize uzrokovane bolešću Covid-19. Koordinatorica i ja smo obišle 190 korisnika i nismo se susrele ni s kakvim negativnostima, dapače sve žene zaposlene na projektu uspjele su ostvariti kontakt i prisnost s korisnicima koji su izuzetno zadovoljni i bili bi sretni kada bi se ovaj projekt i nastavio. Zahvalila bih se i predsjednici LAG-a Zeleni trokut Mariji Kušmiš i gradonačelniku Marinu Piletiću što su prepoznali potrebu za još ovakvih projekata te Razvojnoj agenciji Grada Novske na organizaciji ovog događaja" – istaknula je voditeljica projekta Ksenija Kovačević.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kutina, Sonja Đozo Repić, naglasila je kako su ovaj i ostali Zaželi projekti doprinijeli zapošljavanju nezaposlenih žena na ovom području te je istaknula Novsku kao grad s najvećim brojem zaposlenih žena, ali i brojem korisnika koji su obuhvaćeni ovim programom. Pad nezaposlenosti u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vidljiv je u mjesecima kad počinju provede projekata iz programa Zaželi, a u uvjetima krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije bio evidentan značajan rast nezaposlenosti na našem području, zaključila je Đozo Repić.

"Izražavam zadovoljstvo što se i LAG Zeleni trokut našao na listi nositelja projekta u provođenju programa Zaželi te moram istaknuti korist programa, njegovu učinkovitost te pozitivan doprinos ne samo ženama koje su zaposlene i korisnicima, nego i cijeloj lokalnoj zajednici" – rekla je predsjednica LAG-a Zeleni trokut Marija Kušmiš.

Osim u Novskoj, početna konferencija ovog projekta održala se i u Jasenovcu, gdje se također provode aktivnosti projekta Ruke koje mogu sve. Općini Jasenovac ovo nije prvi ovakav projekt. Proteklih godina koristili su sredstva Europskog socijalnog fonda iz programa Zaželi te na taj način osiguravali nova radna mjesta i pomoć u kući za starije osobe na području općine, a načelnica općine Jasenovac, Marija Mačković, istaknula je veliki doprinos ovog i već provedenih Zaželi projekata.

Korisnica projekta Ruke koje mogu sve, Milka Buc izrazila je veliko zadovoljstvo s ljudima koji rade na ovom projektu te je naglasila kako joj puno znači društvo i razgovor s ženom koja joj pruža pomoć u kući u vidu zahtjevnijih kućanskih poslova poput pranja prozora i stavljanja zavjesa. Svoje iskustvo ispričala nam je i Marija Majdandžić koja se na projektu zaposlila kao starija nezaposlena žena dodavši da su korisnici jako zadovoljni njenim radom te da po potrebi radi sve što treba – od čišćenja kuće do odlaska u trgovinu.