Grad NOVSKA Službene stranice

Grad Novska drugi u Hrvatskoj po odgovornom gospodarenju otpadom

Grad Novska je poduzimao razne mjere u svrhu edukacije o zaštiti okoliša, te se u skladu s tim prijavio na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i prirode „Javni natječaj za dodjelu priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša u 2016. godini“, s projektom "Znanje – anđeo čuvar prirode". Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode donijelo je odluku o dodjeli nagrada i priznanja za dostignuća na području zaštite okoliša za 2016. godinu, te je Grad Novska dobio Priznanje, u kategoriji B) Doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji uključuje postupanje u smislu boljeg gospodarenja otpadom, mjere energetske učinkovitosti, mjere poticanja održivog transporta, provedbu zelene javne nabave ili zaštite okoliša u bilo kojem vidu.

Nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini, dodijeljene su u utorak, 11. listopada, predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora, te pojedincima iz odgojno – obrazovnih institucija. Dodjela nagrada održana je u prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čiji je predsjednik akademik Zvonko Kusić, poručio da HAZU kao najviša hrvatska znanstvena, umjetnička i kulturna institucija ima zadaću promicati najviše vrijednosti nacije, te čuvati nacionalni identitet, čiji je dio i okoliš. 'Kako bismo omogućili održivi razvoj bitan je angažman cijelog društva, svakog pojedinca, institucije, udruge ili poduzetnika, koji će se u svom djelovanju odgovorno odnositi prema okolišu. Odabrani su najbolji za 2016. godinu te se nadamo da će i drugi u Hrvatskoj biti nadahnuti ovim primjerima" – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

 

Prijave na natječaj razmotrilo je sedmeročlano povjerenstvo Ministarstva iz reda stručnjaka iz pojedinih područja zaštite okoliša. Priznanje za dostignuća u zaštiti okoliša za 2016. godinu, je u ime Grada Novske primio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, kojemu je Priznanje uručio ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. Dodijeli Priznanja prisustvovali su i pročelnica novljanskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje Eva Đurić i direktor tvrtke "Novokom" Novska Vinko Debeljak. Komunalno poduzeće "Novokom" Novska, uvođenjem novih tehnologija, aplikacija i moderniziranih implementacija tijekom posljednjih nekoliko godina, poboljšalo je aktivnosti gospodarenja otpadom na vrlo učinkovit i ekološki prihvatljiv način.

Od 2013. godine "Novokom" Novska sustavno obnavlja komunalnu opremu za gospodarenje otpadom. Nabavljeno je malo komunalno vozilo, zatim sjeckalica granja i oprema za odvojeno prikupljanje otpada (od kontejnera u obliku životinja, do spremnika za odvojeno prikupljanje otpada; papir, plastika, komposteri..). Trenutno je u tijeku čipiranje kanti radi elektronske evidencije otpada zbog učinkovitije kontrole i sustava naplate stvarnog odvoza, čime se građani potiču na odvajanje otpada. Gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan naglasio je kako je Grad Novska u suradnji s Hrvatskim agronomskim društvom, također organizirao dvodnevnu edukaciju o održivoj uporabi pesticida za članove OPG-ova i poljoprivrednike. "Zahvaljujem se ministarstvu što je prepoznalo naše htjenje da pokrenemo odgovorno gospodarenje otpadom, ali i pročelnici Evi Đurić i direktoru "Novokoma" Vinku Debeljaku na svim provedenim projektima" – izjavio je novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, te je istaknuo kako je ovo Priznanje samo još jedna potvrda da je Grad Novska ekološki orijentiran u pristupima i kvaliteti pružanja usluga korisnicima.