Grad NOVSKA Službene stranice

Potporama Grada Novske registrirano 26 novih obrta – otvorena 44 radna mjesta

Potporama Grada Novske registrirano 26 novih obrta – otvorena 44 radna mjesta

Kroz Mjeru 2.1. u 2018. godini Grad Novska  dodijelio potporu za 26 novih obrta  čime su stvorena 44 nova radna mjesta.

Potaknuti pozitivnim učinkom Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva u 2018. godini, nastavlja se i u 2019., u planu je kroz novootvorene obrte otvoriti još 8 novih radnih mjesta.

Kroz proračun u 2018. godini Grad Novska isplatio je 1.187.258,16 kuna, dok su obrtnici kroz mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje povukli 1.411.970,50 kuna.

 

Mjere koje bi trebale još više potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva prezentirao je Marin Piletić, gradonačelnik.

 

Mjeru mogu koristiti mikro, mala i srednja poduzeća, obrti koji su registrirani na području Grada Novske i posluju manje od godinu dana od trenutka objave Javnog poziva i koji imaju potpisan ugovor s HZZ-om za njihovu mjeru Potpore za samozapošljavanje.

Za ovu mjeru Grad Novska je osigurao u proračunu 800.000  kuna.

Tu je i mjera potpora za razvoj postojećih poduzetnika,mjera potpore za jačanje poduzetničkih kompetencija i subvenvcija kamatne stope na poduzetničke kredite. Voditeljica razvojne agencije NORA Novska, Vida Iličić, podsjetila je da je agencija savjetodavno tijelo, ali i podrška u pripremi projektne dokumentacije.

 

Udruženje obrtnika Novska i novljanska gradska uprava imaju dobar odnos. Prije 15 godina u Novskoj je bio značajan broj registriranih obrtničkih radnji, potom je iz godine u godinu taj broj bio sve manji, no kako ističe Željko Pugelnik, predsjednik, događaju se pozitivne promjene u novljanskom obrtništvu.

Objavljen je i Javni poziv, za dodjelu potpore male vrijednosti temeljem Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Novske za 2019. godinu. Sve je to doprinos jačanju privatnog sektora i otvaranju novih radnih mjesta.