Grad NOVSKA Službene stranice

Skupština Udruženja obrtnika Grada Novske – obrtnici su pluća grada

Tijekom 2017. godine nije bilo smanjenja obrtničkih radnji, rečeno je na godišnjoj skupštini Udruženja obrtnika Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani, održanoj u Domu obrtnika u Novskoj.  Kako je rekao Željko Pugelnik, predsjednik Udruženja obrtnika, „mi se nedamo, obrtnici su pluća grada“, te ističe, kako su s novom gradskom upravom održali više radnih sastanaka i postigli suradnju koja doprinosi radu i opstanku obrtništva.

Pugelnik se osvrnuo i na provedbu programa školovanja učenika, smatra školovanje učenika za obrtnička zanimanja važnim za opstanak obrtništva, ali da su zbog toga potrebne promjene sustava obrazovanja. Pozdravlja najavu otvaranje obrtničkih centara za zanatske struke.

Situacija je zabrinjavajuća, sve je više deficitarnih zanatskih zanimanja, a kako je navela Darija Šegović, stručni suradnik u Obrtničkoj komori Sisačko moslavačke županije, nedostaju tesari, krovopokrivači, bravari, stolari, zanimanja u ugostiteljstvu.

- Tome doprinosi smanjenje broja djece ali i ukidanje bodovnog praga kod upisa u srednjoškolsko obrazovanje, pa se više učenika upisuje u četverogodišnje školovanje, a manje u trogodišnja zanatska zanimanja,  kazala je Šegović.

Kako bi potaknuli mlade za ulazak u obrtnička zanimanja, Sisačko moslavačka županija će stipendirati svakog učenika koji upiše školovanje za neko od deficitarnih zanimanja.

- Obrtništvo je na području Grada Novske stabilno no dodatnim sredstvima želimo doprinijeti tome. U proračunu smo predvidjeli veća sredstva nego što se izdvajala prethodnih godina, za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Za te je svrhe predviđeno oko 2,6 milijuna kuna što je skoro duplo veći iznos nego prije, rekao je obrtnicima Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika, dodavši, da ako ove mjere dovedu do rezultata, sredstva se mogu i povećati.

Slijedeća godina donosi i izbore u Udruženju obrtnika, kada će obrtnici birati nove članove Skupštine i predstavnike cehovskih udruženja.

Nakon radnog održan je i svečani dio, tradicionalni susret s obrtnicima umirovljenicima, koji su svoju, najčešće skromnu mirovinu zaradili vodeći svoje obrtničke radnje.