Grad NOVSKA Službene stranice

Veleposlanik "Zemlje izlazećeg sunca" posjetio Grad Novsku

Japan, često nazivan zemljom izlazećeg sunca, radi svog statusa u cijelome svijetu, slovi kao primjer kojeg treba slijediti i od kojeg treba učiti. Japan se smatra jednom od najvećih svjetskih velesila i tehnološki najrazvijenih država svijeta, a po nominalnom BDP-u, kao i po partitetu kupovne moći, je treća svjetska ekonomija. Od 1993., kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između naših zemalja, Japan ima svog predstavnika u Hrvatskoj, veleposlanika koji se bavi promoviranjem daljnjeg bilateralnog i regionalnog razvoja , i potencijalnom suradnjom na raznim područjima poput kulture, gospodarstva, turizma, sporta i mnogim drugim. 

Sadašnji veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Njegova Ekscelencija Keiji Ide, je u srijedu 25. studenog, na poziv novljanskog gradonačelnika Vlade Klasana, obišao Grad Novsku i osobno se upoznao sa mogućnostima i potencijalima Grada. Veleposlanika su srdačno dočekali gradonačelnik Vlado Klasan, zamjenici Tomislav Baić i Vedran Mihaljević, predsjednik Gradskog vijeća Marinko Stojić, te pročelnice Gradske uprave Ivanka Zečević-Šolta, Marica Vitković, Sonja Marohnić-Horvat i Eva Đurić. Prvi bilateralni susret je započeo sastankom koji je održan u maloj gradskoj vijećnici, a na kojem je gradonačelnik veleposlaniku prezentirao mnogobrojne postojeće i buduće projekte, te našu poduzetničku zonu, koja slovi za jednu od najperspektivnijih u Republici Hrvatskoj. 

Kako bi se veleposlanik iz prve ruke uvjerio u perspektivnost našeg malog slavonskog gradića, po završetku sastanka, delegacija Grada povela ga je u obilazak Poduzetničkih zona "Zapad" i "Novska", ali i u obilazak novoizgrađene tvornice tekstilnih proizvoda "Hakadesch" Novska, i tvrtke "Metaflex", koja se bavi proizvodnjom cijevnih lukova, koncentričnih reducira i prostorno savijenih cijevi. Veleposlanik je iskazao zadovoljstvo viđenim, a posebno ga raduje činjenica da su u Grad Novsku, u ovim teškim vremenima, uložili investitori iz Njemačke i Italije, te je naglasio kako će svakako japanskim poduzetnicima i potencijalnim investitorima predložiti da kod ulaganja u obzir uzmu i Novsku. 

Posjet našem Gradu veleposlanik je završio obilaskom Parka prirode Lonjsko polje, najvećim zaštićenim močvarnim područjem u cijelom dunavskom porječju. Konstatirajući kako mnogi Japanci ne znaju za Hrvatsku, a kamoli za Novsku, gradonačelnik je izjavio da ga raduje što je imao priliku prezentirati veleposlaniku ponudu Grada, te je i ovom prigodom poručio svim potencijalnim investitorima da im je Gradska uprava na raspolaganju za sva moguća pitanja i nedoumice u vezi potencijalnog ulaganja. Novska je Grad na raskrižju puteva s neposrednom blizinom granice s BiH, autoceste i željezničke pruge, a uz brojne pogodnosti koje se nude potencijalnim investitorima, najvažnije je da će u Novskoj naići na dobro raspoloženje Gradske uprave koja je odlučna u nastojanju da se zaposli što više radno sposobnog stanovništva s novljanskog područja.