Grad NOVSKA Službene stranice

Kulturno umjetnička društva

Kulturno umjetnička društva

KUD "Šubić" Novska

KUD "ŠUBIĆ" - NOVSKA
NOVSKA, Trg dr. Franje Tuđmana 3
MB 1172263
ž.r. 2340009-1100131289
tel./fax: +385 044/600-500
Predsjednica: Marija Kos

Kulturno-umjetničko društvo "Šubić" Novska udruga je građana koja se bavi očuvanjem hrvatskih narodnih pjesama i plesova. Udruga je osnovana 1995. godine iako je pod istim imenom u Novskoj djelovalo hrvatsko pjevačko tamburaško društvo još davne 1909. godine.

U vrijeme osnutka KUD-a "Šubić" u društvu su djelovali Gradski pjevački zbor i pjevačka skupina "Novljanski nonet", koji danas više ne djeluju. Dvije godine kasnije, 1997. pri KUD-u započinje s radom Folklorna skupina s tamburašima, koja je najviše proslavila ime "Šubića", a 2007. godine započinje s radom i Dječja folklorna grupa.

U "Šubiću" se najviše pažnje posvećuje učenju zavičajne narodne baštine, izvornih pjesama i plesova, te očuvanja i prikupljanja zavičajnih slavonskih narodnih nošnji novljanskoga kraja. Osim toga, uče se i izvode pjesme i plesovi i drugih krajeva Hrvatske, kao što su plesovi Moslavine, Posavine, Prigorja, Međimurja, Podravine, Slavonije i stari splitski plesovi.

Folklorna skupina s tamburašima sudjelovala je na mnogobrojnim nastupima širom Hrvatske i u inozemstvu. Narodne plesove i pjesme svog novljanskog kraja izvodili su na svim velikim državnim smotrama folklora kao što su "Vinkovačke jeseni", "Đakovački vezovi", "Brodsko kolo", županijska smotra u Martinskoj Vesi, smotra folklora Moslavine u Kutini. Gotovo da nema područja u Hrvatskoj gdje nisu gostovali od Rijeke do Dubrovnika i od Iloka i Darde do Ogulina i Čakovca. Nekoliko puta su gostovali u Bosni i Hercegovini, kao i u Mađarskoj i Sardiniji.

KUD "Šubić" u svom je gradu Novskoj organizator već tradicionalnih Folklornih susreta "Lukovo u Novskoj", koji se svake godine održavaju povodom Dana Grada Novske u mjesecu listopadu. U programu folklornih susreta sudjeluje oko desetak KUD-ova s područja Hrvatske i BiH, a u okviru programa održava se i Revija hrvatskih narodnih nošnji. Reviju i program prati stručna komisija.
U programu sudjeluje više od 400 izvođača programa, a pokazuje se i veliki interes publike koja svake godine prati program u velikom broju.

Članovi KUD-a "Šubić" su zaljubljenici u svoju zavičajnu tradicijsku baštinu, rado se odijevaju u svoje slavonske narodne nošnje kojih je dosta prikupljeno u fundusu društva. Na temu narodnih nošnji KUD "Šubić" je sudjelovao u izradi knjige "Narodne nošnje Novske, Jasenovca, Krapja i Lipovljana", autorice etnologinje Slavice Moslavac u izdanju Muzeja Moslavine 2005. godine.

Stručni voditelji u KUD-u izrasli su iz plesača, pjevača i svirača "Šubića" koji su polaznici stručnih seminara i škola folklora. Voditelj plesa je Zoran Filipović, voditelj pjevanja je Darko Čuvidić, voditeljica dječjeg folklora je Snježana Bočkaj, a dugogodišnji voditelj tamburaša je Mirko Horvatić.
Narodne nošnje i frizure za nastup sprema i uređuje predsjednica KUD-a Dragica Šeničnjak.
Probe se održavaju u Vatrogasnom domu Novska, odrasli – ponedjeljkom i srijedom od 19 do 21 sat, a dječji folklor utorkom od 18.30 sati.

KUD "Brest" Brestača

Sjedište: Brestača, Zagrebačka bb
Telefon: +385 044/613-240
Predsjednik: Marko Herceg

KUD Bročice

KUD „Bročice“ iz Bročica prvi je puta osnovano u ožujku 1982. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine na svom području. S aktivnim radom prestao je 1988. godine, a njegovo djelovanje se ponovno aktiviralo na osnivačkoj skupštini 6. prosinca 2006. godine. KUD „Bročice“ sada broji oko 30-ak članova koji rade u dvije grupe: tamburaška i pjevačka skupina i dječja folklorna skupina, do 15 godina starosti.
U 2007. godini KUD je ostvario devet nastupa, a 2008. godine je pripremio kulturno-umjetnički program nakon združene vatrogasne vježbe „Plamen lonjski 2008.“, održane 16. ožujka 2008. godine, povodom obilježavanja dana Parka prirode Lonjsko polje s novom voditeljicom, gospođom Mirjanom Rivić.
Na Dan sv. Mihovila, KUD organizira Izložbu ručnih radova i starina, te dokumenata i fotografija o postanku i razvitku sela Bročice, a 29. rujna u večernjim satima, održava se Folklorna večer.

KUD Kolo Stari Grabovac

Društvo je osnovano 1979. godine s ciljem njegovanja izvornog i stiliziranog narodnog folklora. Društvo broji oko 50 članova, predsjednik društva je Ana Jugovcić, voditelj tamburaške sekcije je Ilija Gregorić, voditelj folklorne sekcije Ivan Baranašić, a tajnica društva Marija Jurić. Društvo ima i pjevačku skupinu pod nazivom „Grabovljanske prelje“.
Društvo je sudjelovalo na gradskim, županijskim i državnim smotrama folklora:
„Vinkovačkim jesenima“, „ Đakovačkim vezovima“, „Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1983. godine, Međunarodnoj smotri folklora Ohrid 1986. godine, gdje smo osvojili zlatnu plaketu za najorginalniju narodnu nošnju i uspješan nastup, Međunarodnoj smotri folklora u Mađarskoj 2005. godine.
Djevojke, snaše i momci redovito sudjeluju na natjecanju „Mladost i ljepota Slavonije“ u Starim Mikanovcima, a na istoj smotri osvajali smo prva i druga mjesta, te pohvaljivani od strane organizatora.

Sjedište: Stari Grabovac, Društveni dom
Telefon: +385 091/562-2268
Predsjednica: Ana Jugović

 

KUD "PAKLENICA" 

KUD Paklenica je osnovan 18.05.2014. godine u  selu Paklenica. 
U kratkom vremenu od osnivanja ostvarili su brojne uspješne nastupe te gostovali u Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Novom Gradu, Bosanskoj Gradišci te širom republike Hrvatske. KUD broji 60 članova od toga 25 aktivnih plesača. 
Organizatori su i aktivni sudionici međunarodne smotra folklora na kojoj su domaćini  KUD-ovima iz Makedonije, Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske. KUD djeluje u  maloj i velikoj sekciji. 

Sjedište: Paklenica, Društveni dom
Koreograf i voditelj: Vlado Žižak
Predsjednik: Zdenko Domitrović.

 

KUD "JAVOR" Jazavica - Voćarica - Roždanik

KUD Javor je udruga osnovana  03.lipnja 2011 godine sa ciljem očuvanja kulturne baštine svoga kraja te prenošenja iste na svoje najmlađe generacije te ju tako sašuvati od zaborava. Društvo djeluje u dvije sekcije i  to plesno-pjevačka i tamburaška.
KUD je do sad nastupao  na brojnim nastupima širom RH od kojih izdvajamo županijske smotre folklora i  folkloraša  tamburaša  Sisačko-moslavačke županije te sudjelovanje na  48. državnoj  smotri folklora „Vinkovačke jeseni“.
KUD  Javor organizira i svoju smotru folklora pod nazivom  „Folklorni susreti Javora“ te smo  2015-te godine pokrenuli  i  „1.Zapadno slavonsku kulenijadu“ u selu  Jazavica. Brojimo 40 aktivnih članova od čega 25 mlađih od 20 godina. Probe odgžavamo u društvenom domu Voćarica svakog  petka u 20h
 

 

Sjedište: Jazavica 7, Rajić

Voditelj plesa:  Barbara Grgić
Voditelj pjevanja i tamburaša:  Marko Martinović
Predsjednik: Zdravko Martinović