Grad NOVSKA Službene stranice

ZBIRKA ŽIVKA SAJKA

MUZEJ U KUĆI

Strastveni sakupljač starina Živko Sajko iz Novske u vlastitom domu čuva cijelu povijest novljanskog kraja. Pet tisuća godina stara kamena sjekira, avarski mač iz 7. stoljeća, 6000 dokumentarnih fotografija te oko 15.000 negativa samo su dio blaga kulturne baštine koju Sajko posjeduje. "Pri Ministarstvu kulture registrirano je oko 1900 predmeta, a mnogo veći broj čeka registraciju. Predmete držim u sedam prostorija, na terasi, tavanu i u garaži, a polako zauzimam i vrt, na veliku žalost moje supruge" često zna reći 75-godišnji Živko. Strast prema starinama naslijedio je od oca koji je počeo skupljati vrijedne predmete, a uspio ju je prenijeti i na sina Željka koji nastavlja rad na obradi dokumentarne fotografije.

U prvoj prostoriji nalaze se arheološki nalazi te razno hladno i vatreno oružje iz 17. i 19. stoljeća, Prvoga i Drugoga svjetskog rata te iz Domovinskog rata. U drugoj su sobi izloženi glazbeni uređaji i starinski fotoaparati, od kojih jedan datira iz 19. stoljeća.
Tu su i razni satovi, stara glačala te magnetofoni, a posebno se ponosi magnetofonom s čeličnom žicom iz 1938. godine koji je još u odličnom stanju. Jedna je prostorija rezervirana za Domovinski rat i u njoj se mogu pronaći odore i kacige svih vojski koje su u njemu sudjelovale, a u sljedećoj sobi drži zavidnu zbirku sakralnih predmeta župe Novska, u kojoj ima nekoliko velikih crkvenih satova i raspela od 17. do 20. stoljeća. Posebno mjesto zauzimaju etnografski predmeti, grnčarija, drveni predmeti, rukotvorine iz 19. i 20. stoljeća, dok je jedna prostorija namijenjena za dokumentarnu fotografiju, a u posljednjih 70 godina dokumentiran je svaki bitan trenutak u Novskoj.

Predmeti koji su se nekad koristili u poljoprivredi, poput starinskih brnača, tanjurača, grablji i motika našli su svoje mjesto u vrtu, a na tavanu i garaži, koju mu je Grad Novska iznajmio, drži još pregršt nesortiranih predmeta kojima tek treba pronaći mjesto. Nakon što očiste podrume i tavane, mnogi Novljani predmete prvo donesu Živku da provjeri je li doista riječ o smeću. Živkova najveća želja je da Grad Novska što prije preuzme cjelokupnu zbirku kako bi bila adekvatno smještena, zaštićena i vrednovana te ostala sačuvana za buduće generacije.