Grad NOVSKA Službene stranice

Dobrovoljno vatrogasno društvo Novska dobilo 297 tisuća kuna vrijednu vatrogasnu opremu i alate

Dobrovoljno vatrogasno društvo Novska dobilo 297 tisuća kuna vrijednu vatrogasnu opremu i alate

Novljanski vatrogasci su svojom požrtvovnošću u pomoći kod sanacije posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno u Petrinji, Sisku i ostatku Banovine ostvarili pravo na prijavu na natječaj za financiranje vatrogasne opreme. Izvanrednom nabavom nove opreme obnavlja se uništeni i oštećeni vatrogasni fond i rashodovana oprema prilikom intervencija DVD-a Novska uslijed spašavanja ljudskih života i uklanjanja posljedica potresa. Zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije zamijenili su staru, dotrajalu i oštećenu opremu i tako osigurali bolju zaštitu za vrijedne vatrogasce. Osim zaštitne opreme odlučili su se i za nabavu alata kako bi bili spremni na sve izazove koji ih dočekati kod spašavanja života i imovine.

Kvalitetna, nova i suvremena oprema preduvjet je brzog i efikasnog odgovora žurnih službi na raznovrsne krizne intervencije, stoga je u prostorijama DVD-a Novska 10. studenog 2022. godine održana primopredaja interventnih odijela, obuće i alata za zaštitu i spašavanje iz područja vatrogastva u sklopu operacije „Financiranje službe spašavanja DVD Novska FSEU.2022.MUP.099“ koja se financira EU sredstvima iz Poziva „Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko- posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije (FSEU.2022.MUP.)„.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava između Ministarstva unutarnjih poslova kao Tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novska kao Korisnika bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, Korisniku su dodijeljena bespovratna financijska sredstva u ukupnom iznosu od 308.862,50 kn s PDV-om.

Sredstvima se financiraju aktivnosti operacije koje obuhvaćaju nabavu nove opreme, provedbu postupaka nabave rashodovane i oštećene opreme te troškove upravljanja projektom i administracije. Bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) nabavljena je nova vatrogasna oprema za potrebe službi zaštite i spašavanja poput vatrogasnih zaštitnih odijela, vatrogasnih čizama, vatrogasnih svjetiljki, vatrogasnih kaciga i  rukavica te opasača. Također nabavljeni su i alati neophodni pri različitim tehničkim intervencijama kao motorna pila, rezačica, brusilica, udarna baterijska bušilica, teleskopski stalak, baterijski reflektor, agregat te ručne radio stanice.

Ovo je deveta u nizu od ukupno dvanaest osiguranih isporuka uništene, rashodovane i oštećene vatrogasne opreme DVD-ima s područja grada Novske, te se uskoro očekuje primopredaja opreme i za preostala Dobrovoljna društva na području Grada te za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Novske i Vatrogasnu zajednicu Grada Novske kojima je ukupno dodijeljeno 2.744.855,50 kuna za opremu uništenu u intervencijama na potresom pogođenim područjima.

Vatrogasna zajednica Grada Novske u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Novske i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima uz podršku Grada Novske nastavit će ulagati maksimalne napore sa svoje razine, kako bi zahtjevan i rizičan posao vatrogasaca olakšali u svakom smislu. Prvoklasna i nova oprema vatrogasnog sustava, najmnogoljudnije i osnovne sastavnice sustava civilne zaštite, uvelike pridonosi učinkovitom i pravovremenom odgovoru na krize, a glavni cilj jest podizanje sveukupne spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj te unaprjeđenju sustava upravljanja rizicima.