Grad NOVSKA Službene stranice

Ministri Šime Erlić i Marin Piletić u Novskoj - Gradu primjeru pozitivnih učinaka EU fondova

Ministri Šime Erlić i Marin Piletić u Novskoj - Gradu primjeru pozitivnih učinaka EU fondova

Na dan kada Hrvatska obilježava 10 godina svojeg članstva u Europskoj uniji, Novska je pružila izvrstan primjer uspješnog ulaganja i razvoja grada uz pomoć korištenja EU fondova. U posljednjih nekoliko godina povukla je 50 milijuna eura i s pomoću njih postala hrvatsko središte razvoja videoigara. Gaming inkubator, ali i ostale projekte realizirane novcem iz europskih fondova obišli su ministri Marin Piletić i Šime Erlić. Ministri su se odlučili za vožnju biciklima po Novskoj zajedno s gradonačelnicom Marija Kušmiš i suradnicima prvo su se zaputili u Razvojnu agenciju Grada Novske NORA, koja već godinama uspješno aplicira i provodi mnogobrojne EU projekte u Gradu. Potom su posjetili dječji vrtić “Stribor” te kapitalne projekte Grada Novske, hotel Knopp i Dnevni centar za starije. Nakon posjeta Inkubatoru društvenih inovacija i STEM laboratoriju u potkrovlju Doma hrvatskih branitelja, ministri su prošli kroz gradski park, gdje su bili izloženi razni primjeri uspješno provedenih projekata, poput aktivnosti Odreda izviđača “Zelena patrola” Rajić i Novljanskih mažoretkinja.

Zahvaljujući pametnom upravljanju i povlačenju EU sredstava, u Novskoj su provedeni brojni projekti od kojih imidž grada svakako mijenja poduzetnički inkubator PISMO. Prvi je to hrvatski gaming inkubator koji je već zauzeo centralno mjesto u ovom sektoru, a daljnjim ulaganjima u izgradnju kampusa Novska postaje središte gaming industrije ovog dijela Europe.

Vodili smo brigu o svima, malima i velikima, obnavljali prostore, gradili nove, opremali, jačali udruge, educirali, zapošljavali, otvorili novi srednjoškolski smjer – tehničar za razvoj videoigara,…i za sve to iskoristili 50 milijuna eura u poslijednjih 6 godina. Novskoj smo otvorili nove mogućnosti, podigli standard života. Danas mladi Novsku odabiru za svoj novi dom. Novska je središte gaming industrije u Hrvatskoj, pa i šire. Hvala na podršci Vladi Republike Hrvatske i svima sretna 10. obljetnica članstva u EU”, poručila je gradonačelnica Marija Kušmiš.

Slavimo našu 10. godišnjicu članstva u Europskoj Uniji, a europski fondovi su zasigurno jedan od naših najvrijednijih resursa, onih materijalnih, opipljivih koristi koje su svakodnevno prisutne u životima građana i koje su svakodnevno vidljive diljem Hrvatske, jer nema kraja Hrvatske gdje se nešto nije realiziralo iz europskih fondova”, rekao je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. „Kohezijska politika glavna je investicijska politika EU, a njene učinke vidimo doslovno u svakom kraju Hrvatske, jer nema dijela u kojem nije proveden projekt sufinanciran EU fondovima. Novska je primjer uspješnog modela razvoja jednog manjeg grada, osobito ako ga stavimo u kontekst okolnosti s kojima se suočava Sisačko-moslavačka županija, a koji je uz pomoć EU sredstava stvorio novu, bolju perspektivu za život ovoga kraja”, poručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, i nastavio: „Što je donio EU novac vidi se u brojnim gradovima u Hrvatskoj, uzmimo samo neke poput Osijeka, Šibenika ili Zadra, Novske, Virovitice, Rijeke, Karlovca, Vukovara, Požege i brojnih drugih… Gotovo svi gradovi su osjetili pozitivne efekte EU fondova. Pojedini gradovi su primjeri pozitivne tranzicije i to se na njima vidi, i sa svim ulaganjima su promijenili i percepciju i imidž grada i to je možda i najveći efekt trošenja novca iz europskih fondova.”

Članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji ima posebno veliki značaj za razvoj lokalnih zajednica kroz stvaranje prilika i mogućnosti za njihov rast i privlačenje investicija. Jedna mala slavonska sredina u proteklih nekoliko godina iskoristila je kroz različite izvore financiranja, poput Fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, sve mogućnosti da se tamo gdje su nekada bili napušteni industrijski pogoni danas pretvore u razvojnu agenciju, učeničke domove, dnevni centar za starije, vrtiće. Upravo zbog činjenice da smo punopravna članica EU, ovakve projekte bilo je moguće ostvariti u Novskoj. Jedna mala slavonska sredina u proteklih nekoliko godina iskoristila je kroz različite izvore financiranja, poput Fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, sve mogućnosti da se tamo gdje su nekada bili napušteni industrijski pogoni danas pretvore u razvojnu agenciju, učeničke domove, dnevni centar za starije, vrtiće. Upravo zbog činjenice da smo punopravna članica EU, ovakve projekte bilo je moguće ostvariti u Novskoj. Novska nije imala centar za starije, zahvaljujući  sredstvima Europske unije, danas ga ima. Nismo imali učenički dom, danas ga imamo. 2017. godine smo ovdje u centru grada imali samo jednu osnovnu školu, danas ih imamo dvije", rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.